Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Életbe léptek a szigorítások

Életbe léptek a szigorítások

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Életbe léptek a kormány legújabb szigorításai, mától nem csak a tömegközlekedési eszközökön, és az üzletekben, hanem többek között a mozikban, színházakban és múzeumokban is kötelező a maszk használat, ezt pedig nem helyettesítheti a sál vagy a kendő. Ma lép érvénybe a vendéglátó üzletek és szórakozóhelyek nyitva tartásáról hozott rendelet is, ezek este 11 és reggel 6 óra között nem nyithatnak ki.

Több szigorítás is életbe lépett, Orbán Viktor szerdán jelentette be a legújabb korlátozásokat, akkor azonban még nem tudták az érintettek, mikortól kell alkalmazniuk a rendeletben foglaltakat. A szórakozóhelyek hétvégén már utolsó éjszakai buliként hirdették rendezvényeiket, mától azonban 23 órától reggel 6-ig zárva kell tartaniuk. Zenés-táncos rendezvény – függetlenül attól, nyilvános-e vagy sem – továbbra is csak abban az esetben tartható meg, ha a jelenlévők létszáma a személyzettel együtt egy időben nem haladja meg az 500 főt. Tehát az esküvőknek is véget kell érnie éjfél előtt.

Ugyancsak újdonság, hogy mától már nem csak az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszkhasználat, hanem a mozikban, múzeumokban, levéltárakban, a közigazgatási szervek ügyfélszolgálatain, továbbá az egészségügyi intézményekben is.

Meghatározták az önköltséges PCR-tesztek maximális árát is. A szűrésért ezentúl az állami és a magán laboratóriumokban is maximum 19500 forintot kérhetnek el. Ezt az összeget azonban csak azoknak kell kifizetniük, akik saját döntésükből kérik a tesztet.

A határzárat fenntartják, a külföldi utazás után már szeptember elsejétől kötelező a karantén. Mostantól azonban az eddigi 14 nap helyett 10 napra kell karanténba vonulnia azoknak, akik külföldről jönnek haza, de nincsenek tüneteik. Ezt egyébként már több EU-tagállam is alkalmazza.

Az iskolákban belépéskor testhőmérsékletet is mérnek az új szabályok szerint, erre azonban van még idejük felkészülni az intézményeknek, október elsején lép életbe ez a szabály.

A koronavírus.gov.hu oldalon már elérhetőek az oktatásban tapasztalt adatok is: eddig 20 óvodában és 6 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet koronavírus-megbetegedés miatt. Az Operatív Törzs ezeken felül 186 intézményben döntött a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről, amely 177 esetben egy-egy osztályt, 9 esetben pedig a teljes iskolát érintette.


Tovább az archívumra