Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Meghosszabbították a hiteltörlesztési moratóriumot

Meghosszabbították a hiteltörlesztési moratóriumot

Meghosszabbította a magyar kormány a hiteltörlesztési moratóriumot, bizonyos társadalmi csoportok esetében 2021. január 1-jétől további hat hónapig nem kell fizetni a törlesztőrészleteket. Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: eddig 1 millió 600 ezer családnak és mintegy 60 ezer vállalkozásnak nyújtott segítséget a hitelmoratórium. Az általunk megkérdezett pénzügyi tanácsadó azonban azt javasolja, aki teheti, kérje bankjánál a befizetés újraindítását, különben jelentősen megnő a hitelük futamideje.

A koronavírus helyzet miatt egyre többen küzdenek fizetési nehézségekkel, ezért a kormány tavasszal bejelentette, hogy az év végéig nem kell törlesztőrészletet fizetni. Az ügyfelek döntő többsége nem azonnal, hanem a nyári hónapokban kérte a törlesztés felfüggesztését. Mára már több mint másfélmillió család és mintegy 60 ezer vállalkozás élt ezzel a segítséggel, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője szerint ennek köszönhetően 2000 milliárd forint maradt a lakosságnál.

Tavasszal Európa döntő részén moratóriumot hirdettek, sok országban pedig meg is hosszabbították azt. Orbán Viktor szombaton a közösségi oldalán közölte, hogy Magyarország további fél évvel hosszabbítja meg a törlesztések felfüggesztését a legkiszolgáltatottabb emberek esetében.

– Meghosszabbítjuk a gyermeket nevelő családoknál, akárhány gyermeket is nevelnek, rájuk ez érvényes. A nyugdíjasok esetében, a munkanélkülieknél és a közfoglalkoztatottaknál. – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

Náluk automatikusan folytatódik a moratórium, aki viszont újból elkezdené törleszteni a hitelét, jeleznie kell a bankja felé.

– A vállalkozások esetében a vállalkozóknak be kell jelenteniük, hogy ha a moratóriumot meg akarják hosszabbítani, és hogy ha a bevételük több mint 25%-kal csökkent, akkor meg fogják kapni a moratórium lehetőségét. – mondta a miniszterelnök.

Az általunk megkérdezett pénzügyi szakértő azt javasolja, aki tudja, törlessze inkább a hitelét, hiszen bár a törlesztőrészletek nem emelkednek a moratórium után, a futamidő azonban jelentősen megnőhet.

– Én tavasszal is azt javasoltam, hogy aki teheti, az törlesszen, mert ez igazából csak egy elodázás. Akinek közben úgy alakult az anyagi helyzete, hogy megengedheti magának, akkor az lépjen vissza és törlessze, ebből bármikor ki-be lehet lépni, tehát ha utána mégis egy olyan helyzet állna elő, akkor vissza tud lépni. – mondta Koncsos Kinga pénzügyi szakértő.

A kormány arról is döntött, hogy a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs javaslatára hat hónapra felmondási tilalmat rendel el a koronavírus-járvány kezdete előtt felvett összes háztartási és vállalkozási hitelre.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Baradla barlang - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - India 2. rész
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
16:02
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:06
Reklám
19:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság