Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hamarosan befejeződik a szüret a Mátrai Borvidéken

Hamarosan befejeződik a szüret a Mátrai Borvidéken

A fehérszőlők nagy részét már leszüretelték a Mátrai Borvidéken, javarészt csak a kékszőlők vannak tőkén. A Gyöngyösi Hegyközség elnöke szerint, a termés minősége jó, a mennyisége fajtánként változó, de hektáronként 8 tonnára számíthatnak a gazdák a borvidéken.

Próbaszüretet végez a Gyöngyösi Hegyközség elnöke. Ezt a Zöld veltelinit már napokon belül szüretelhetik, ez már az íze alapján is eldönthető, annyira édes – mondja Holló Ákos. A szüretet augusztus végén kezdték és a fehérszőlők jelentős részét már le is szüretelték a Mátrai Borvidéken.

– Néhány későbbi fajta – olaszrizling, zöld veltelini, esetleg késői chardonnay – ami még a tőkén van, illetve a kékszőlők nagy része. A minőség nagyon jó, jók a cukorfokok, a termésmennyiség változó, de vannak fajták, amik átlag fölött teljesítettek ebben az évben. – mondta Holló Ákos, a Gyöngyösi Hegyközségi Tanács elnöke.

A 8 tonnás hektáronkénti átlagtermést idén is elérik a borvidéken, a felvásárlási árak pedig emelkedtek – tette hozzá az elnök.

A szőlők nagy része nettó 80 és 100 Ft között mozgott, és talán volt 1-2 felvásárló, aki ettől többet is fizetett, voltak 100 Ft feletti árak is, amik tavaly elképzelhetetlenek voltak. – mondta Holló Ákos.

Tőkén biztos nem marad szőlő, az idén nagy rá a kereslet. A szőlő árának legalább ezen a szinten kellene maradnia, bár még a szőlőtermelők örülnének további 10-20%-os árnövekedésnek – tette hozzá Holló Ákos. A szüret várhatóan két héten belül lezajlik a Mátrai Borvidéken, csak a kései szüretelésű fürtök maradnak még egy ideig a tőkéken. Az időjárásnak köszönhetően az idei szőlőből készülő borok a remények szerint átlag feletti minőségűek lehetnek.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor