Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hamarosan befejeződik a szüret a Mátrai Borvidéken

Hamarosan befejeződik a szüret a Mátrai Borvidéken

A fehérszőlők nagy részét már leszüretelték a Mátrai Borvidéken, javarészt csak a kékszőlők vannak tőkén. A Gyöngyösi Hegyközség elnöke szerint, a termés minősége jó, a mennyisége fajtánként változó, de hektáronként 8 tonnára számíthatnak a gazdák a borvidéken.

Próbaszüretet végez a Gyöngyösi Hegyközség elnöke. Ezt a Zöld veltelinit már napokon belül szüretelhetik, ez már az íze alapján is eldönthető, annyira édes – mondja Holló Ákos. A szüretet augusztus végén kezdték és a fehérszőlők jelentős részét már le is szüretelték a Mátrai Borvidéken.

– Néhány későbbi fajta – olaszrizling, zöld veltelini, esetleg késői chardonnay – ami még a tőkén van, illetve a kékszőlők nagy része. A minőség nagyon jó, jók a cukorfokok, a termésmennyiség változó, de vannak fajták, amik átlag fölött teljesítettek ebben az évben. – mondta Holló Ákos, a Gyöngyösi Hegyközségi Tanács elnöke.

A 8 tonnás hektáronkénti átlagtermést idén is elérik a borvidéken, a felvásárlási árak pedig emelkedtek – tette hozzá az elnök.

A szőlők nagy része nettó 80 és 100 Ft között mozgott, és talán volt 1-2 felvásárló, aki ettől többet is fizetett, voltak 100 Ft feletti árak is, amik tavaly elképzelhetetlenek voltak. – mondta Holló Ákos.

Tőkén biztos nem marad szőlő, az idén nagy rá a kereslet. A szőlő árának legalább ezen a szinten kellene maradnia, bár még a szőlőtermelők örülnének további 10-20%-os árnövekedésnek – tette hozzá Holló Ákos. A szüret várhatóan két héten belül lezajlik a Mátrai Borvidéken, csak a kései szüretelésű fürtök maradnak még egy ideig a tőkéken. Az időjárásnak köszönhetően az idei szőlőből készülő borok a remények szerint átlag feletti minőségűek lehetnek.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Baradla barlang - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - India 2. rész
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
16:02
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:06
Reklám
19:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság