Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mustgázveszély

Mustgázveszély

A szüreti időszakban a pincékben a legnagyobb veszélyforrást a mustgáz jelenti. Évről-évre csaknem tucatszor riasztják emiatt a tűzoltókat, az idén azonban szerencsére még nem történt tragédia. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság minden évben egy felkészítő gyakorlattal hívja fel a figyelmet a mustgáz veszélyeire és a megfelelő óvintézkedésekre.

Heves megyében is javában tart a szüret, egyes helyeken már a mustot érlelik a pincékben. Ennek erjedése során mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelenthet.

– A szén-dioxid kiszorítja a levegőt a pincéből, ezáltal oxigénhiányos környezetet hoz létre. A mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat. Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. A tragédiák megelőzése érdekében fontos szellőztetni a pincéket, továbbá célszerű szén-dioxid-érzékelőket is telepíteni. – tájékoztatott Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense.

Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is. Fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk magunk előtt, és úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni. Itt az egri hivatásos tűzoltók gyakorlatoznak, a mentési folyamatot Nagy Csaba ismertette.

– A műszaki mentés során hosszú köteleket használtak, melyek segítségével könnyen megtalálták a pincéből kivezető utat, majd hordágyon hozták ki a bajbajutott embert. A tűzoltók környezeti levegőtől független, sűrített levegős légzőkészülékkel avatkoznak be az ilyen esetekben, mely képessé teszi őket, hogy a mentést az oxigénhiányos környezetben is végre tudják hajtani. – mondta a sajtóreferens.

A megyei katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, hogy aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók és a mentők segítségét!


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
10:06
Reklám
10:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 1. – Miből lesz a cserebogár? - rajzfilm sorozat
18:15
Molnár Dániel - Maradj velem
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság