Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Könyvbemutató

Könyvbemutató

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Vachott Sándor Városi Könyvtárban mutatták be Nyáry Krisztián új könyvét. A 11 kötetes író egy rendhagyó irodalomórán is részt vett és megnézte a műemlékkönyvtárat, a könyvbemutatót követően pedig dedikált is.

Nyáry Krisztián leginkább életrajzokat szokott írni, legújabb könyvében azonban most nem emberek életét, hanem a Himnusz és a himnuszok kalandos történetét meséli el.

– Engem mindig nagyon érdekelt a magyar Himnusz, meg minden olyan műalkotás, ami túlmutat önmagán és valami szimbólum is. Ez a magyar nemzetnek a fontos szimbóluma és persze nagyon sok himnusz van, minden országnak van himnusza. Azért kezdett el ez engem érdekelni, mert először Kölcsey életművével foglalkoztam és ez egy olyan himnusz, ami nem annak volt szánva, tulajdonképpen véletlennek útja vezetett odáig, hogy ez himnusz lett és nagyon nem a tipikus út. – mondta Nyáry Krisztián, író, irodalomtörténész.

Nyáry Krisztián elmondta, hogy a kötet nem csupán a magyar Himnuszról szól, hanem a Himnuszhoz kapcsolódó szokásokról, vagyis rítusokról, amik lépésről-lépésre alakultak ki. Nagy kérdés az is, hogy mennyire változtatható meg a Himnusz előadásmódja? Idén januárban ugyanis az egyik tv csatornán Radics Gigi énekelte el a Himnuszt szilveszterkor, ám az énekesnő több kritikát is kapott amiatt, mert nem a hagyományos módon, hanem a saját stílusában adta elő Kölcsey Ferenc költeményét.

– Szerintem egy nagyon szép előadásmód volt, de rögtön utána az internetes fórumokon elindult a vita, hogy miért nem az eredetit játssza. Márpedig akik az eredetit kérték számon, azok valójában nem az Erkel féle eredetit kérték számon azt nem is hallhatták, hanem ezt a Dohnányi féle 1930-as szomorú, lassú előadásmódot, amit mi már megszoktunk. Ez folyamatosan változik és lehet, hogy 100 év múlva teljesen máshogy fogják játszani vagy nem teljesen, hanem a saját korhoz leginkább alkalmazkodva. – mondta Nyáry Krisztián.

A könyvbemutató végén az érdeklődők meg is vásárolhatták Nyáry Krisztián legújabb könyvét, amelyeket a szerző dedikált is.


Tovább az archívumra