Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Válasszuk a hazai hústermékeket!

Válasszuk a hazai hústermékeket!

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt kelet-ázsiai exportpiacok – például Kína és Dél-Korea – importtilalmat vezettek be a német hústermékekre. Ez hatással van az Európai piacra, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megbeszélést szervezett a sertéságazat meghatározó szereplőivel és arra kérik a kiskereskedelmi áruházláncokat, hogy részesítsék előnyben a hazai hústermékeket.

Németország nemrégiben jelentette be, hogy egy elhullott vaddisznóban kimutatták az afrikai sertéspestis kórokozóját. Emiatt importtilalmat vezettek be a kelet-ázsiai piacaik, így mintegy 1 millió tonna német hústermék szorulhat be az Európai Unióba.

– Vannak lépések, hogy más európai uniós országok – Spanyolország, Hollandia, Dánia, Belgium – vegyék át a szerepét, és akkor úgy gondolom, hogy semmiféle hatást nem gyakorol gyakorlatilag az Európai Uniós piacra, de van olyan forgatókönyv is, amiben ez a plusz 1 millió tonna az Európai Unió piacán jelenik meg. – mondta Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Szendrei László azt mondja, összeállt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Sertéspiaci Monitoring Bizottsága, akik folyamatosan ellenőrzik a sertéspiaci helyzetet – és arra kérik a fogyasztókat, hogy hazai termelőktől vásároljanak.

– Én úgy gondolom, hogy egy országnak nagyon fontos az, hogy elsődlegesen a saját maga által előállított termékei kerüljenek a polcokra, mert abban az esetben tud rentábilisan egy gazdaság működni és abban az estben tudnak a saját feldolgozóink és termelőink megmaradni. – mondta Szendrei László.

Tehát a Kamara, a termelők és a feldolgozók egybehangzóan arra kérik a magyarországi kiskereskedelmi áruházláncokat, hogy tekintettel a kialakult helyzetre részesítsék előnyben a hazai hústermékeket.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
10:06
Reklám
10:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 1. – Miből lesz a cserebogár? - rajzfilm sorozat
18:15
Molnár Dániel - Maradj velem
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság