Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Madárpók- és rovarkiállítás

Madárpók- és rovarkiállítás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Közel 50 féle pókot, sáskát és rovarpreparátumot láthatott a közönség a napokban Gyöngyösön a madárpók- és rovarkiállításon. Németh József gyűjteményében megtalálhatók ritkaságok és szelíd példányok is, amiket bárki megsimogathatott vagy kézbe vehetett.

Az egyik legszelídebb példányt mutatja éppen Németh József, pókgyűjtő. Ez a Mexikói vörös térdű tarantula, ő békésen megpihent a látogatók tenyerében vagy éppen a bátrabbak nyakán vagy a fején is körbenézett. A kisgyerekek közül voltak nagyon bátrak is, de nemcsak a fiataloknak tetszettek a félelmetes soklábúak. Balogh Máté például nemcsak a tarantulákért rajong.

Ezek pedig már a sáskák, amik tökéletesen rejtőzködnek. Elsőre mi sem találtuk meg a rózsavesszőn őket. A tudományos szempontból is jelentős kollekció Németh József tulajdona, akinek gyűjtői szenvedélye 22 évvel ezelőtt kezdődött.

Ezután jöttek a skorpiók a sáskák és a preparátumok, de a fanatikus gyűjtő első pókja is megvan még – ma már több mint 20 éves. De a pókoknál nem ritka ez az életkor hiszen a nőstények akár 30 évig is élnek. Ezek a pókok nem csípnek, hanem harapnak, érdekesség még, hogy a természet legtehetségesebb vadászai, először ráugranak az áldozatra majd belefecskendezik a mérgüket, ami feloldja őket, ezután már csak ki kell szívniuk eleségüket. Hetente kell etetni őket, ami nagyon látványos, inni pedig háromnaponta kapnak.


Tovább az archívumra