Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nem minden esetben tesztelnek, és 10 nap után vége a karanténnak

Nem minden esetben tesztelnek, és 10 nap után vége a karanténnak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Sem a tünetmentes kontaktok, sem pedig az új koronavírusra pozitív személyek felszabadító vizsgálata nem rendelhető meg az Országos Mentőszolgálattól. Ezentúl kizárólag a Covid-19 gyanús megbetegedések mintavételezését kérhetik a háziorvosok.

Leginkább allergiás tünetekkel, meghűléssel fordulnak a háziorvosokhoz a betegek, illetve jelen van egy hányással, hasmenéssel járó vírus is. Ha valaki a koronavírusra jellemző tüneteket észleli magán, telefonon értesítse az orvost.

– Ha bármilyen páciens a koronavírusra jellemző fő tüneteket észlelne, tehát az indokolatlanul magas láz, nagyon erős végtag- és fejfájás, fullasztó, száraz köhögés, akkor először kommunikáljon a háziorvossal. Nyilván ő alaposan kikérdezi, hogy milyen tünetei vannak, hol járt, találkozhatott-e pozitívval, és ha a háziorvos úgy ítéli meg, hogy pozitív, akkor úgyis a tesztet megrendeli. – mondta Dr. Rechtorisz László háziorvos.

Ha a teszt negatív értéket mutat, a tünetek azonban fennállnak, pár nap után lehet kontrollt kérni. Ám az Országos Mentőszolgálat már nem minden esetben végzi el a PCR tesztelést.

– Hogyha van egy tünetmentes hordozó, akinél pozitívnak minősült a teszt, és a pozitivitás idejétől számítva 10 nap alatt nem jelentkezik tünete továbbra sem, akkor a 10. nap végén kijelenthetjük, hogy tünet- és panaszmentes, nem fertőző, tehát nem kell felszabadító negatív teszttel rendelkeznie. – tette hozzá Dr. Rechtorisz László.

Ha valakinek úgy lesz pozitív a tesztje, hogy közben tünetei is vannak, azok elmúlása után a 10. nap végén megkaphatja a felszabadító nyilatkozatot, nincs szükség negatív tesztre. A kontaktszemélyeknek pedig, akik nem észlelnek tüneteket magukon, nem kötelező tesztet kérniük.
Sokan érdeklődtek már az influenza elleni oltóanyagról, ám Dr. Rechtorisz László felhívja a figyelmet, az oltóanyag, október végén, november elején lesz kérhető ingyenesen. Leginkább a krónikus betegeknek ajánlja az oltás beadatását, hiszen az influenza tünetei megegyezhetnek a koronavíruséval, így az orvos is könnyebben derítheti ki, mi okozza a megbetegedést.


Tovább az archívumra