Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Védjük szívünket!

Védjük szívünket!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Vasárnap volt a Szívünk Napja. A Magyar Kardiológusok Társasága ekkor a szív-és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára hívja fel a figyelmet, valamint arra, hogy ezek jelentős része megelőzhető volna, elsősorban egészségesebb életmóddal és rendszeres szűrővizsgálatokkal. Dr. Nagy Éva háziorvos azt mondja: a szívbetegségek egyik fő okozója a magas vérnyomás.

A Szív Világszövetsége kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját, melyhez hazánk a kezdetektől csatlakozott. A Magyar Kardiológusok Társasága a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre. A szív- és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halál-okok együttesen. A szív- és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal, valamint rendszeres szűrővizsgálatokkal.
Dr. Nagy Éva háziorvos azt mondja: sok esetben a magas vérnyomás okozhat szívbetegséget, de érdemes más tünetekre is odafigyelni.

– Szapora és rendetlen szívműködésről, lassú szívműködésről, tehát szívritmuszavarról tesz tanúbizonyságot, nehézlégzésről, főleg az alsó végtagok megduzzadásáról, és aki magas vérnyomás betegség kialakulásáról panaszkodik. – mondta Dr. Nagy Éva háziorvos.

A szívbetegségek egy része örökölhető, ezért Dr. Nagy Éva felhívja a figyelmet: ha a családunkban van szívbeteg, fontos az odafigyelés, megelőzés és érdemes rendszeresen vizsgálatot kérni az orvosunktól.

– Az étkezés, a testsúlytartás és a mozgás, azonkívül, ha már valaki megbetegszik, akkor rendszeres gondozás, meghatározott időben laborvizsgálat, a szívvizsgálat a kardiológussal, a gyógyszerek rendszeres és pontos szedése. – mondta Dr. Nagy Éva.
A koronavírus járvány miatt a szívbetegeknek most méginkább oda kell figyelniük az óvintézkedések betartására, hiszen ők veszélyeztetettek. Aki pedig egészséges és elkapja a vírust, akár a szívében is nagy károkat tud okozni a betegség – mondja Dr. Nagy Éva.


Tovább az archívumra