Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Marad a zéró tolerancia az utakon

Marad a zéró tolerancia az utakon

Nem tervezi a kormány, hogy módosít a zéró tolerancia-szabályozáson. Mindezt azután jelentették be, hogy Nagy István agrárminiszter egy esemény megnyitóján arról beszélt, szeretnének társadalmi vitát indítani a jövőben az esetleges fellazítással kapcsolatban. Az általunk megkérdezettek többsége egyébként nem támogatna egy ilyen kezdeményezést, sokak szerint így is elég baleset történik az alkohol miatt.

„Így is sok a karambol, így is megölik egymást az emberek, hátha még alkoholt is lehet inni, akkor az borzasztó lenne. ”
Ez a véleménye Kalcsó Bélának arról, hogy lazítani kellene-e a zéró tolerancia-szabályozáson, vagy sem. De nem csak ő gondolja így. Az általunk kérdezett emberek szerint az agrárminiszter által felvetett módosítás rossz ötlet lenne.

– Egy csepp alkohol is ártalmas úgy, hogy szerintem nem. – véli Baracskai Andrea.
– 15 éve antialkoholista vagyok, szóval én nem igazán támogatnám ezt. – mondta Oszlár István.

Lassabb reakcióképesség és döntéshozás. Többek között ilyen hatással lehet az alkoholos befolyásoltság az autóvezetőkre – mondja Kispál Zsolt autósiskola-vezető, aki szerint egy esetleges lazítás nem tenne jót, sőt csak nagyobb veszélyforrás lehetne, hiszen az ittas sofőrök kiszámíthatatlanabbak az utakon.

– Az alkoholos mámor olyan képességekkel ruházza fel a járművezetőt, amelyeknek nincs a birtokában. Gondolok itt olyanokra, hogy: itt még beférek, még ő távol van. Egy csomó olyan kockázatot bevállalna, amely mindenképpen felesleges problémát hoz magával. Megnézve a jelenlegi vezetésünket, baleseti statisztikát, azt lehet mondani, hogy így is elég sok a probléma, hát még ha ezt fokoznánk azzal, hogy lehetne minimális alkohollal vezetni. – mondta Kispál Zsolt, az Útravaló Autósiskola vezetője.

Kispál Zsolt szerint az ittas sofőrök legnagyobb veszélye az, hogy belassulnak, ezért semmi szükség nem lenne a módosításra. A rendőrség évek óta próbálja felhívni a sofőrök figyelmét arra, hogy alkoholfogyasztás esetén senki se üljön volán mögé, hiszen számos eset bizonyítja, hogy ez nagy veszéllyel járhat.

– Nem tudjuk többet és még jobban hangsúlyozni, hogy mekkora kockázatot vállal az, aki ittasan ül a volán mögé, hiszen itt a reflexek tompulnak, esetleg figyelmetlenebbek vagyunk és nagyban befolyásolja a közlekedésünket az italfogyasztásnak a mértéke. Nyílván egy kisebb mértékű alkoholfogyasztás is már döntően befolyásolhatja. – mondta Lázár Levente, a Heves megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Több országban ugyan nincs zéró tolerancia, a hazai többség azonban úgy véli, a magyar társadalom nem áll készen arra, hogy a jelenlegi szabályozáson változtassanak.

– Én Luxemburgban is vezettem már, ott ugye nincsen zéró tolerancia. Én azt mondom, hogy mindenkinek magának kell tudnia, de ez Magyarországon nagyon nehéz kérdés. – mondta Tellár Norbert.

Úgy tűnik, a kormány egyelőre nem kíván módosítani a szabályozáson, így a közeljövőben biztosan megmarad a zéró tolerancia.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A csütörtöki adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Mesemondó - Pamela Dalton: A milliomos macska 3. rész
09:14
Molnár Dániel - Az otthon ott van
09:17
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
10:03
Reklám
10:05
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
11:12
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Mesemondó - Pamela Dalton: A milliomos macska 4. rész
18:13
Molnár Dániel - Azért vannak a jó barátok
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Összefoglaló a gyöngyösi ’56-os megemlékezésről
19:01
Reklám
19:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság