Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Marad a zéró tolerancia az utakon

Marad a zéró tolerancia az utakon

Nem tervezi a kormány, hogy módosít a zéró tolerancia-szabályozáson. Mindezt azután jelentették be, hogy Nagy István agrárminiszter egy esemény megnyitóján arról beszélt, szeretnének társadalmi vitát indítani a jövőben az esetleges fellazítással kapcsolatban. Az általunk megkérdezettek többsége egyébként nem támogatna egy ilyen kezdeményezést, sokak szerint így is elég baleset történik az alkohol miatt.

„Így is sok a karambol, így is megölik egymást az emberek, hátha még alkoholt is lehet inni, akkor az borzasztó lenne. ”
Ez a véleménye Kalcsó Bélának arról, hogy lazítani kellene-e a zéró tolerancia-szabályozáson, vagy sem. De nem csak ő gondolja így. Az általunk kérdezett emberek szerint az agrárminiszter által felvetett módosítás rossz ötlet lenne.

– Egy csepp alkohol is ártalmas úgy, hogy szerintem nem. – véli Baracskai Andrea.
– 15 éve antialkoholista vagyok, szóval én nem igazán támogatnám ezt. – mondta Oszlár István.

Lassabb reakcióképesség és döntéshozás. Többek között ilyen hatással lehet az alkoholos befolyásoltság az autóvezetőkre – mondja Kispál Zsolt autósiskola-vezető, aki szerint egy esetleges lazítás nem tenne jót, sőt csak nagyobb veszélyforrás lehetne, hiszen az ittas sofőrök kiszámíthatatlanabbak az utakon.

– Az alkoholos mámor olyan képességekkel ruházza fel a járművezetőt, amelyeknek nincs a birtokában. Gondolok itt olyanokra, hogy: itt még beférek, még ő távol van. Egy csomó olyan kockázatot bevállalna, amely mindenképpen felesleges problémát hoz magával. Megnézve a jelenlegi vezetésünket, baleseti statisztikát, azt lehet mondani, hogy így is elég sok a probléma, hát még ha ezt fokoznánk azzal, hogy lehetne minimális alkohollal vezetni. – mondta Kispál Zsolt, az Útravaló Autósiskola vezetője.

Kispál Zsolt szerint az ittas sofőrök legnagyobb veszélye az, hogy belassulnak, ezért semmi szükség nem lenne a módosításra. A rendőrség évek óta próbálja felhívni a sofőrök figyelmét arra, hogy alkoholfogyasztás esetén senki se üljön volán mögé, hiszen számos eset bizonyítja, hogy ez nagy veszéllyel járhat.

– Nem tudjuk többet és még jobban hangsúlyozni, hogy mekkora kockázatot vállal az, aki ittasan ül a volán mögé, hiszen itt a reflexek tompulnak, esetleg figyelmetlenebbek vagyunk és nagyban befolyásolja a közlekedésünket az italfogyasztásnak a mértéke. Nyílván egy kisebb mértékű alkoholfogyasztás is már döntően befolyásolhatja. – mondta Lázár Levente, a Heves megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Több országban ugyan nincs zéró tolerancia, a hazai többség azonban úgy véli, a magyar társadalom nem áll készen arra, hogy a jelenlegi szabályozáson változtassanak.

– Én Luxemburgban is vezettem már, ott ugye nincsen zéró tolerancia. Én azt mondom, hogy mindenkinek magának kell tudnia, de ez Magyarországon nagyon nehéz kérdés. – mondta Tellár Norbert.

Úgy tűnik, a kormány egyelőre nem kíván módosítani a szabályozáson, így a közeljövőben biztosan megmarad a zéró tolerancia.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A magyarság totemállatainak nyomában - ismeretterjesztő film
15:21
Cimbaliband Balkan Projekt - Temelia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:12
Világörökség - Betlér
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság