Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Még nem késő ellenőriztetni!

Még nem késő ellenőriztetni!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Még most sem késő elvégeztetni a karbantartási munkálatokat a tüzelő, fűtő berendezéseknél. Fontos tudni, hogy a családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, hanem a lakos által kért, előre foglalt időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és a kémény tisztítását. A megyei katasztrófavédelem javasolja a lakosoknak a szén-monoxid és füstérzékelők beszerelését is.

Az idő egyre hűvösebb, az éjszakai hőmérséklet gyakran 10 °C fok alá csökken, így sokan már fűtenek. A családi házakban azonban érdemes odafigyelni, hiszen aki nyáron nem foglalkozott a kémény tisztíttatásával és a tüzelő berendezések karbantartásával, annak még most érdemes ezt megtennie, hiszen komoly veszélyt jelenthet ezek elmulasztása.

– A fűtési időszakban megemelkedik a lakástüzek száma, ebben az időszakban meg is duplázódhat a tűzesetek száma. A lakástüzek leggyakrabban emberi mulasztás miatt következnek be, holott könnyen megelőzhetőek lehetnének. Azokban a lakásokban ahol füstérzékelő van, nem keletkezik nagyobb tűz, hiszen még annak kialakulásakor meg lehet fékezni a lángokat. Egy füstérzékelő nem csak életet menthet, hanem annak köszönhetően a keletkező károk mértéke is jóval kisebb. – tájékoztatott Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A kéményseprők a munka elvégzéséről és az eredményről minden esetben tanúsítványt készítenek, ha szerepel benne hibakód, arról szóbeli tájékoztatást adnak, a problémát pedig érdemes minél hamarabb kijavíttatni. Nagy Csaba kiemelte, a fűtési szezonban fokozott veszélyt jelenthet a szén-monoxid.

– A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égés terén a fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez és nincs meg a szükséges levegő utánpótlás. Ahogy a tűz, úgy a szén-monoxid érzékelésre is van eszköz, amelynek használata akár életet is menthet. – tette hozzá a szóvivő.

A mérgezések elkerülése érdekében az eszközök karbantartása mellett a lakás megfelelő szellőztetéséről is gondoskodni kell és célszerű szellőzőt szereltetni az új, jól szigetelő ajtókba, ablakokba.


Tovább az archívumra