Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Állatok világnapja a Mátra Múzeumban

Állatok világnapja a Mátra Múzeumban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az Állatok Világnapján különleges programokkal várta az érdeklődőket a Mátra Múzeum. Az intézmény a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozathoz kapcsolódva szombaton geológiai kirándulást szervezett, vasárnap pedig a múzeum területén több érdekes helyszínnel várta a közönséget, akik most a szakértő vezetők segítségével olyan helyiségbe is bemehettek, amit máskor zárva van a nyilvánosság előtt.

Játszóházzal, előadásokkal, gyerekeknek szóló koncertekkel és különleges patkány-játszótérrel is várta idén a látogatókat a Mátra Múzeum az Állatok Világnapján. A gyűjtemény megtekintésére is volt lehetőség, ez ezúttal azonban a múzeum és az érdeklődők számára is különleges alkalom volt.

– Ez azt jelenti, hogy idén ismét bemehetnek olyan gyűjtemény részekbe, amit egyébként a látogatók nem nézhetnek meg. Tehát úgymond a múzeum egy titkos kamrájába tudnak betekintést nyerni. – mondta Fodor Rozália, a Mátra Múzeum főosztályvezető helyettese.

Igaz, még csekély eséllyel, de már találkozhatunk a hazai erdőkben is medvével, farkassal, vagy akár hiúzzal is – mondta el Nagy Gabriella, biológiai sokszínűséggel foglalkozó szakember. Hozzátette, az előadásuk célja, hogy megismertessék az embereket, hogyan kell viselkedni egy olyan erdőben, amelyben nagyvadak is élnek, valamint a visszatérőben lévő nagyragadozók terjedésével és jövőjével kapcsolatban érdekes információkat hallhattak a látogatók.

– Egyrészt ma bemutatjuk, hogy ezeknek a fajoknak a terjedése hogyan működik, hogyan várható a következő évtizedekben, mire kell számítanunk, illetve, hogy ténylegesen milyen fontos ökológiai szerepük van ezeknek az állatoknak. Például az ökológiai folyosók megléte, azok hiánya milyen problémát okoz. – mondta Dr. Nagy Gabriella, a CEE WEB projekt koordinátora.
Az előadások és a látnivalók között gyerekeknek szóló zenekarok is szórakoztatták a látogatókat. Itt volt Tamás Éva Játéktára Pécsről az „Ültess Egy Fát A Farkasoknak Is” című előadásával és a Hiszi A Piszi zenekar is szórakoztatta zenéjével a családokat.


Tovább az archívumra