Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Állatok világnapja a Mátra Múzeumban

Állatok világnapja a Mátra Múzeumban

Az Állatok Világnapján különleges programokkal várta az érdeklődőket a Mátra Múzeum. Az intézmény a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozathoz kapcsolódva szombaton geológiai kirándulást szervezett, vasárnap pedig a múzeum területén több érdekes helyszínnel várta a közönséget, akik most a szakértő vezetők segítségével olyan helyiségbe is bemehettek, amit máskor zárva van a nyilvánosság előtt.

Játszóházzal, előadásokkal, gyerekeknek szóló koncertekkel és különleges patkány-játszótérrel is várta idén a látogatókat a Mátra Múzeum az Állatok Világnapján. A gyűjtemény megtekintésére is volt lehetőség, ez ezúttal azonban a múzeum és az érdeklődők számára is különleges alkalom volt.

– Ez azt jelenti, hogy idén ismét bemehetnek olyan gyűjtemény részekbe, amit egyébként a látogatók nem nézhetnek meg. Tehát úgymond a múzeum egy titkos kamrájába tudnak betekintést nyerni. – mondta Fodor Rozália, a Mátra Múzeum főosztályvezető helyettese.

Igaz, még csekély eséllyel, de már találkozhatunk a hazai erdőkben is medvével, farkassal, vagy akár hiúzzal is – mondta el Nagy Gabriella, biológiai sokszínűséggel foglalkozó szakember. Hozzátette, az előadásuk célja, hogy megismertessék az embereket, hogyan kell viselkedni egy olyan erdőben, amelyben nagyvadak is élnek, valamint a visszatérőben lévő nagyragadozók terjedésével és jövőjével kapcsolatban érdekes információkat hallhattak a látogatók.

– Egyrészt ma bemutatjuk, hogy ezeknek a fajoknak a terjedése hogyan működik, hogyan várható a következő évtizedekben, mire kell számítanunk, illetve, hogy ténylegesen milyen fontos ökológiai szerepük van ezeknek az állatoknak. Például az ökológiai folyosók megléte, azok hiánya milyen problémát okoz. – mondta Dr. Nagy Gabriella, a CEE WEB projekt koordinátora.
Az előadások és a látnivalók között gyerekeknek szóló zenekarok is szórakoztatták a látogatókat. Itt volt Tamás Éva Játéktára Pécsről az „Ültess Egy Fát A Farkasoknak Is” című előadásával és a Hiszi A Piszi zenekar is szórakoztatta zenéjével a családokat.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Baradla barlang - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - India 2. rész
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
16:02
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:06
Reklám
19:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság