Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szakképzési tanévnyitó

Szakképzési tanévnyitó

Az új szakképzési törvényről, a szakmai feladatok ellátásáról és adminisztrálásáról szólt többek között a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2020/2021-es szakképzési tanévnyitója. Az előadók a gazdálkodó szervezetek, duális képzőhelyek, felnőttképző vállalkozások részére tartottak bemutatót.

Fontos a jó szakember az élet minden területén. A szakképző intézmények pedig igyekeznek a törvényi előírásoknak megfelelően a lehető legmegbízhatóbb, nagy elméleti és gyakorlati tudással rendelkező szakembereket kitaníttatni. A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara többek között a duális képzőhelyek, felnőttképző vállalkozások képviselőinek szervezett konferenciát az új szakképzési törvényről.

– A 2020/21-es tanévtől indul az új rendszer az új szakmajegyzék szerint az új szerkezetben, és ennek az első lépéseihez szeretné a kamara megadni a lehető legtöbb segítséget akár információ formájában, akár a területi tanácsadói hálózat segítségével. – mondta Dr. Klész Tibor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara duális képzési osztályvezetője.

File Sándor főtitkár a konferencián azt mondta: az új előírásoknak megfelelően gyakorlatorientáltabbá válnak a képzések.

– Én azt gondolom, hogy a törvényi változásoknak abban kell, hogy segítsék a szereplőket, hogy megfelelő mennyiségű szakember álljon a rendelkezésükre oly módon, hogy abban egyre nagyobb teret vállalnak a vállalkozások a gyakorlati képzés testre szabásával. – mondta File Sándor, a HKIK főtitkára.

A 2020/21-es tanévtől sok fontos változással néznek szembe a képzőhelyek és a hallgatók is. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara duális képzési osztályvezetője előadásában kiemelte: a duális képzőhelyeknek eddig is nagy szerepük volt a szakképzési feladatellátásban, most azonban még hangsúlyosabb lett az ő feladatuk.

– A szakmajegyzékben szereplő szakmák száma változott, és az összetétele is, a tanulók ettől a tanévtől kezdve már nem tanulószerződéssel vehetnek részt a vállalatoknál gyakorlati képzésen, hanem majd szakképzési,- és munkaszerződéssel, amely alapvetően új jogviszonyt jelent. – mondta Dr. Klész Tibor, duális képzési osztályvezető, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

A szakemberek szerint egy ilyen szintű átalakulás szoros együttműködést kíván a képző és gyakorlati helyek, a hallgatók és szüleik között.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
Mesemondó - Pamela Dalton: A milliomos macska 5. rész
10:05
Reklám
10:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
10:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:09
Oroszlánkölyök - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Tel-Aviv
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság