Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Október 8. a látás világnapja

Október 8. a látás világnapja

Ma van a látás világnapja, amit 2000 óta rendeznek meg minden október második csütörtökén. A cél, hogy felhívják a figyelmet a rendszeres szűrővizsgálatra és arra a tényre, hogy a vakság 80%-a megelőzhető, illetve gyógyítható. A Magyar Látszerész Szövetség idén is meghirdette októberben a “Látás Hónapja” kampányt, melynek keretében ingyenes ellenőrzésben és szaktanácsadásban részesülhetnek az érdeklődők.

Szemünk egészségének védelme, az éleslátás adta biztonság megőrzése, mindennapjaink része kell, hogy legyen. Éppen ezért fontos, hogy mindenki rendszeresen járjon szűrővizsgálatra, hiszen van, mikor csak a mérések után derül fény egy-egy szembetegségre.

– Ha cukorbetegségről beszélünk, ott egy szemfenék képen látszódnak az érelváltozások egy olyan korai stádiumban is, amikor még tünetek nincsenek, meg nincs látásromlása. – mondta Nagy Péter, a Kékes Szemvizsgáló Szalon Kft. ügyvezetője.

A kék fény elleni védelem is kiemelten fontos, hiszen a digitális világban, akár több órát is eltöltünk az elektronikus eszközök előtt.

– Vannak jótékony hatásai is, viszont ellentétben vannak túlzott mértékben való használatnál negatív hatásai. Mint például alvászavar, fejfájás, dekoncentrált állapot. Ezekre vannak megfelelő lencsék, amikkel lehet védeni a szemet, ezt akár lehet 0 dioptriával is megoldani- például egy irodai munkánál ahol egy ember akár 6 órát is gép előtt dolgozik, ez azért megterheli a szemet. – mondta Nagy Péter.

Szemszárazság is előfordulhat az embernél, mivel a túlzott koncentráció következtében nem pislog eleget és nem visz fel elég könnyfilmet a szemre, ami látásproblémát, pirosodást, szúró érzést okozhat – mondja Nagy Péter. Így azt javasolja az irodai munkát végzőknek, hogy óránként legalább 5-10 percig pihentessék szemüket.

Az ügyvezető hozzátette, napjaink egyik leggyakoribb és egyben az egyik leggyorsabban terjedő szemészeti problémája a rövidlátás.

– Mivel nagyon sok mindent közelre dolgozunk iskolától kezdve, közelre kezd el tanuli, olvasni ezáltal például gyerekkorban meg kell szokni hogy ne üljön órákat a gép előtt a gyerkőc, hanem jó időbe menjenek ki és tornázzon a szeme, hogy távolba is néz, közelbe is néz és így a problémák kiküszöbölhetők. – mondta az ügyvezető.

Az optikák többsége továbbá kéri ügyfeleit, hogy akik non contact-os szemnyomásmérést szeretnének végeztetni, azok most szakrendeléshez forduljanak segítségért tekintettel a járványidőszakra.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
10:06
Reklám
10:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 1. – Miből lesz a cserebogár? - rajzfilm sorozat
18:15
Molnár Dániel - Maradj velem
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság