Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Erdőjárás okosan

Erdőjárás okosan

Ember-állat interakciók címmel előadást tartott az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészete a gyöngyösi campuson. Dudás Béla erdészetvezető, információkat és tapasztalatokat osztott meg az érdeklődőkkel arról, milyen veszélyekkel kell számolni kirándulás közben és hogyan lehet felkészülten járni az erdőt.

Azokról az állatfajokról hallhattak az érdeklődők előadást a gyöngyösi campuson, amelyek a leggyakrabban kerülhetnek kapcsolatba a kiránduló emberekkel. Dudás Béla három állatcsoportot érintve osztott meg információkat és tapasztalatokat, annak az érdekében, hogy nagyobb biztonságban élvezhesse a túrázó a kirándulás örömeit.
Az Egererdő erdészetvezetője elmondta, hogy a madarak csekély esetszámmal, de néha konfrontálódhatnak az emberrel. A rovaroknál már nagyobb előfordulással tapasztalhatunk kellemetlen találkozást állat és ember között, ugyanis a lódarázs és a kullancs már gyakoribb veszélyforrást jelenthetnek. Az emlősök csoportjában a rókától a barnamedvéig hallhatott a közönség gyakorlati információkat, ám ez utóbbi nagy ragadozóval történő találkozás esélye a Mátrában nagyon kicsi.

– Nagyobb eséllyel fogunk lódarázzsal összefutni az erdőben és azok káros következményeivel kell inkább számolnunk. Az, hogy több a medve észlelés az bizonyosan összefügg azzal, hogy több is jelenik meg a területünkön. Ami még bizonyos, hogy nem állandó élőhelye jelenleg a Mátra a medvének, de ez is változhat. – mondta Dudás Béla, , az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészet erdészetvezetője.

Dudás Béla felhívta a kirándulók figyelmét arra, hogy erdőjárás közben ők is segíthetik az erdészet munkáját. Abban az esetben, ha bármilyen rendellenességet észlelnek az erdőben, az erdészet vezetője kéri, osszák meg az erdészettel ezeket az információkat, amik szólhatnak egy nagyobb testű elhullott egyed észleléséről, vagy bármiről, ami kirándulás közben zavarja őket.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A magyarság totemállatainak nyomában - ismeretterjesztő film
15:21
Cimbaliband Balkan Projekt - Temelia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:12
Világörökség - Betlér
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság