Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Már kérhető az ingyenes oltás

Már kérhető az ingyenes oltás

Már a háziorvosi praxisokban és az üzemorvosoknál van az influenza elleni védőoltás, amely most mindenki számára ingyenesen elérhető. Müller Cecília országos tisztifőorvos bízik abban, hogy sokan élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen ha tünetek esetén az influenza kizárható, könnyebben és gyorsabban tudnak diagnosztizálni más betegséget. Az egyik gyöngyösi háziorvosi rendelőben két nap alatt több mint negyvenen kérték az oltást.

– Már kint van a körzetekben, a háziorvosi praxisokban, és az üzemorvosoknál is az oltóanyag, kérem, hogy aki magas kockázatú, az éljen ezzel a lehetőséggel, és oltakozzon influenza ellen. – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Nem csak nekik, hanem most mindenki számára ingyenes az oltás. Az oltóanyagot hétfőtől vehették át az orvosok az ÁNTSZ-től, ebben a rendelőben azóta pedig már több mint 40 páciens kérte a vakcina beadatását.

– Senkit nem beszélünk le az oltásról, és rá sem beszélünk oltásra, mindenki a saját egészségügyi állapotát átgondolva, hogy ha úgy érzi, hogy fogékony arra, hogy amikor bejön az őszi időszak és folyamatosan meghűlésekkel küszködik, egészen tavasz elejéig, amíg a vírusok jobban előfordulnak, és gyakran betegeskednek, nekik mindenféleképpen ajánljuk, különösen a krónikus betegekre. – mondta Dr. Rechtorisz László háziorvos.

A háziorvosok és gyermekorvosok 500 darab oltóanyagot igényelhetnek. Ezek két A és egy B influenzatörzs ellen biztosítanak védelmet, egészen az influenzaszezon végéig.

– Az lenne a feltétel, hogy infekcióban szenvedő, náthás, köhögős, lázas, hőemelkedéses beteg ne jelentkezzen, mert akkor ott a védőoltás most nem éppen hasznos, de amint elmúltak az ilyen panaszai, vagy teljesen panaszmentes már, akkor jöhet. – mondta a háziorvos.

Dr. Rechtorisz László azt mondja: a betegei 80%-a általában kéri az oltást, idén pedig úgy gondolja, többen be fogják adatni. Lehetséges mellékhatás lehet az oltás helyének érzékenysége, hőemelkedés, de a háziorvos szerint ezek aránya elenyésző.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A magyarság totemállatainak nyomában - ismeretterjesztő film
15:21
Cimbaliband Balkan Projekt - Temelia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:12
Világörökség - Betlér
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság