Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kevés és drága a dió

Kevés és drága a dió

Az idén is jelentős kárt okozott a dióültetvényekben a nyugati dióburok-fúrólégy, így a termés kevesebb a tavalyinál is. Vannak olyan gazdaságok, ahol a teljes termés megsemmisült – tudtuk meg az agrárgazdasági kamara elnökétől. A piacokon már most 4 ezer Ft-ot is kérnek a dióbél kilójáért.

Megfeketedett dió, ehetetlen dióbél. A csonthéjas gyümölcs termesztését számos körülmény nehezíti, köztük az Észak-Amerikából származó dióburok-fúrólégy, ami az idén is jelentős károkat okozott.

– Az ez évi termésnél, ha nem történt meg a vegyszeres védekezés, ez a kártevő olyan kárt okozott, hogy a termés 90%-át tönkre tette. – tájékoztatott Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei Igazgatóságának elnöke.

Napjainkban 7,2 hektáron termesztenek diót hazánkban. Tavaly 7,5 ezer tonna dió termett, de az idén a dióburok-fúrólégy miatt kevesebb termés várható.
A nagy gazdaságokban ahol védekeztek, ott kisebb a kiesés, azonban a kis háztáji gazdaságokban van ahol a teljes termés megsemmisült – tudtuk meg a szakembertől.

– Ezáltal várható, hogy a piacokon a dióbélnek az ára emelkedni fog, mert a termés nagy százaléka kiesett. – tette hozzá az elnök.

Tehát jóval kevesebb lesz a dió a piacokon – mondta Szendrei László. Kilója már most elérheti a 4 ezer forintot. A kártevő ellen csak a vegyszeres védekezés lehet hatásos, ami növeli a költségeket.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
Közvetítés Gyöngyös város testületi üléséről – a közvetítés hosszától függően változhat műsorunk
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Észak-Macedónia
18:11
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Portugália
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:02
Reklám
19:05
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Őslovak leszármazottja a Hucul - dokumentumfilm
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság