Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Felavatták az egyedi védelem alatt álló sírkövet

Felavatták az egyedi védelem alatt álló sírkövet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Új sírkövet állítottak az Orczy-Szapáry család sírhelyén a gyöngyösi felsőváros középső temetőjében. A családi kriptába 1845-ben temetkeztek először, majd 100 év múlva a sírhelyet megrongálták és kifosztották. A sírhely felújítási munkálatai Dr. Szapáry György kezdeményezésére idén kezdődtek.

Gyöngyös Önkormányzata már évekkel ezelőtt védetté nyilvánította az Orczy-Szapáry család sírhelyét. A felújítási munkálatok azonban csak idén kezdődhettek el. Az itt nyugvók neveit feltüntető sírkő is megrongálódott, amikor a sírhelyet az 1950-es években kifosztották. Dr. Szapáry György, Báró Orczy Anna ükunokája kezdeményezésére a gyöngyösi városvezetéssel együtt felújították a sírhelyet és új sírkövet helyeztek el a családi kriptában nyugvók neveivel.

– Az Orczy család nagyon sok jótékonysággal járult hozzá annak idején a városhoz. És ahogy a többi sírt is igyekszünk feltárni, gondozni, legyen az több évszázaddal ezelőtti, vagy lehet a múltszázadban elhunyt neves, jeles gyöngyösiek, igyekszünk ezt az emléket is ápolni. – mondta Hiesz György polgármester.

A sírhely avatásán Báryné Dr. Gál Edit a Mátra Múzeum igazgatója, az Orczy és a Szapáry család Gyöngyösre vonatkozó történetét foglalta össze a jelenlévőknek, majd Hiesz György, Gyöngyös város polgármestere a sírhely egyedi védelméről szóló oklevelet adott át Dr. Szapáry Györgynek.

– Ha az ember beleszületett egy olyan családba, amelynek az ősei ország építők voltak, akkor kötelességünknek tartjuk, hogy a sírokat gondozzuk és rendbe hozzuk. – mondta Dr. Szapáry György, Báró Orczy Anna ükunokája.

A sírhely avatása után, Balog Gyula felsővárosi plébános újraszentelte a sírt.


Tovább az archívumra