Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Másfél hetes várakozás a gumisoknál a gumicserére

Másfél hetes várakozás a gumisoknál a gumicserére

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Már most másfél hetes a várakozási idő az egyik gumisnál. Elérkezett az idő, hogy lekerüljenek a nyári gumik az autókról, és felkészítsük a járműveket a téli közlekedésre. Ilyenkor érdemes egy alapos átvizsgálást is kérni a szakemberektől. Átlagban egy autógumi 5-6 szezonban tud biztonságosan kiszolgálni bennünket, darabonként 10-11 ezer forintba kerülnek, de a prémium kategóriában elérhetik a 100 ezer forintot is.

Folyamatosan érkeznek az autók az emelőre, ideje felkészíteni autóinkat a téli közlekedésre. Gumicserénél a szerelők a fékbetétek állapotát is ellenőrzik, és a futóműre is ránéznek, hiszen mindenkit hazavárnak, ezért is fontos, hogy az autó biztonságosan közlekedjen akár havas, vagy jeges utakon.

Ebben a szervizben már most másfél hetes várakozási idő van, annyian jelentkeztek be gumicserére. Érdemes azonban kivárni, hiszen az otthoni cserélésnél a nem hozzáértők több hibát is elkövethetnek.

– Nincs ezzel semmi baj, ha otthon cseréljük, csak legalább odafigyeljünk, hogy a forgásirány stimmeljen, tehát, ami jobbos gumi, az jobbra kerüljön föl, ami balos, az balra, és fontos a megfelelő meghúzási nyomaték, a csavarokat is húzza meg rendesen, nem kell túlhúzni, mert az sem jó, mert a csavar szerkezete olyan, hogy tönkre is mehet egy idő után. – mondta Erdész Gábor, a Gyöngyöspatai Gumis Kft. vezetője.

Egy szett átlagosan 5-6 szezonban tudja biztonságosan kiszolgálni a vezetőt. Több tényezőtől függ, kinek milyen abroncsra van szüksége, hiszen van, aki szinte mindennap autópályán közlekedik, és van, aki csak városon belül használja az autót.

– Egy ilyen kis 13 col környékére, már ilyen 10-11 ezer forinttól már elég jó abroncsokat tudunk beszerezni, raktáron is tartunk, de nem mindent. Egy nagyobb, 18-19 colos abroncs, az közel a 100 ezer forintot is elérheti. – mondta a szakember.

Erdész Gábor szerint még november végéig bőven van ideje mindenkinek időpontot kérni gumicserére. Amikor az átlaghőmérséklet +7 fok alá süllyed, a nyári gumi már nem tapad biztonságosan az úthoz, megnő a féktávolság, így balesetveszélyessé válik.


Tovább az archívumra