Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mesélő kövek – mesélő házak

Mesélő kövek – mesélő házak

Mesélő kövek – mesélő házak címmel tartott városnéző sétát a Mátra Múzeum, a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozaton belül. A résztvevők a múzeum elől induló, Gyöngyös belvárosába tartó sétán többek között megismerkedhettek a település néhány jelentősebb épületével és a benne élt családok történetével, valamint információkat kaphattak, hogy különböző korszakokban, milyen alapanyagokból építkeztek.

Az Orczy kastélytól indulva egészen a Főtérig tartott az a séta, melyen a résztvevők többek között a város jelentősebb épületeivel és a benne élt családok történetével ismerkedhettek meg.

– Az Orczy kastélyt követte a Borpalota, voltunk az egykori ispotály épületnél a Szent Erzsébet templomnál. Szóltunk pár szót az azzal szemben álló, a ma már teljesen jellegét vesztett egykori Fehér Bárány fogadóról, az egyik legszebb polgári épületről, a Kossuth Lajos utca 8-ról. Ha a Kossuth Lajos utcában jövünk végig óhatatlanul is szólni kell itt is, nem csak a Petőfi utcában a zsákközökről. – mondta Báryné Dr. Gál Edit, a MTM Mátra Múzeum igazgatója.

Természetesen a legjellegzetesebb épületeket is megtekintették, köztük a Pátzay János Katolikus Zeneiskolát, a Szent Bertalan Templomot, a Rákóczi-, valamint a Szent Korona Házat is. Emellett megtudhatták, honnan származnak azok a kövek, melyekből az egykori gyöngyösiek építették a házaikat, a 18. századtól a 20. század elejéig. A múzeum igazgatója szerint: fontos, hogy az itt élő emberek még jobban megismerjék a várost.

– Ha bárki ismeri annak a környezetnek a történetét – akár épület ez, akár valamilyen földrajzi terület -, ahol ő él, akkor talán jobban meg fogja becsülni, talán jobban oda fog figyelni arra, hogy mi is történik ezzel, és hogy megőrződjön az utókornak. – mondta Báryné Dr. Gál Edit.

A résztvevők élvezték a sétát, Filáné Virág Violetta például gyöngyösiként vett részt a programon, mint mondja: fontosnak tartja, hogy még jobban megismerje szülővárosát.

– Nem ismertem ezeknek a házaknak a történetét, ezért jöttem el végül a sétára. Megtudtam egyébként sok gyöngyösi családról azt, hogy kik voltak, hol laktak, és azt is, hogy mivel foglalkoztak. – mondta Filáné Virág Violetta.

A fesztivál következő programja október 23-án lesz, a Fedezd fel a Mátrát címmel, mely során Kékestetőtől Lajosházáig egy gyalogtúra keretén belül a résztvevők megismerkedhetnek a mátrai vulkanizmus jellemzőivel.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A keddi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Luther Márton élete 2. – Szópárbajok - rajzfilm sorozat
09:15
Molnár Dániel - Édesanyám
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
10:02
Reklám
10:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból
11:11
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Hit világa – vallási műsor
18:13
Zeneiskolások előadása - Trió - Haydn: G-dúr trió - Rondo all ungherese
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Sport7 1. rész – sport magazin
19:02
Reklám
19:04
Sport7 2. rész – sport magazin
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Üzleti negyed - gazdasági magazin - ismétlés
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság