Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egyre többen kérik az influenza elleni oltást

Egyre többen kérik az influenza elleni oltást

Folyamatosan oltanak a háziorvosi rendelőkben, egyre többen igénylik az influenza elleni vakcina beadatását. Gyöngyösön egyelőre elegendő az oltóanyag, azonban a betegség szezonja még odébb van, így ez változhat. A gyöngyösi gyermekorvosok még nem kapták meg a vakcinákat, így egyelőre nem tudják, mikor kezdhetik a kicsik beoltását.

Kézfertőtlenítés és lázmérés után kaphatnak oltást a háziorvosoknál a páciensek. Itt egy tisztítóberendezés még a levegőt is fertőtleníti. Pár másodperc az injekció beadása, körülbelül két hét alatt pedig kialakul a védettség az influenza ellen. Juhász György nem először kérte az oltást, azt mondja: soha nem tapasztalt eddig mellékhatást.

Dr. Nagy Éva ezen a héten kezdte az oltások beadását a rendelőben, eddig közel 70 beteg kapta meg az injekciót.

– Kedden, csütörtökön egytől háromig, amikor nincs rendelés, és mivel nagy az érdeklődés, így most pénteken 11 és 12 óra közöttre is tettünk be időpontot az oltás beadására, mert akkora az érdeklődés most. Mi 250 oltóanyagot szoktunk rendelni, tavaly ennek jó, ha a harmada elfogyott. – mondta Dr. Nagy Éva háziorvos.

Idén azonban, mivel mindenki számára ingyenes, és jelen van a koronavírus is, többen fogják kérni, de Dr. Nagy Éva egyelőre úgy látja, elég lesz a darabszám, de az állam ígérete szerint, ha szükséges, biztosítanak elegendő vakcinát.

A négykomponensű, külföldről érkező oltóanyag azonban korlátozott számban áll az ország, és így a háziorvosok és gyermekorvosok rendelkezésére, amelyet csak néhány csoport kaphat meg. A három éven aluliak, a várandósok, az autoimmun és krónikus betegek, a szervátültetettek, szívelégtelenségben szenvedő és a kezelés alatt álló daganatos betegek.

– Én is igényeltem megfelelő mennyiségű oltást ebből a biztonságosabb, illetve több hatóanyagot tartalmazóból, aztán mi kapunk-e, vagy nem, azt nem tudom, a gyermekorvosoknak hetek óta ígérik, tudomásom szerint még a gyermekorvosok sem kapták meg. – mondta Dr. Nagy Éva.

Ezt Dr. Molnár Mariann gyermekorvos is megerősítette. Telefonon elmondta: megrendelte a vakcinákat, de a gyermekek oltását még nem tudta megkezdeni. Az Operatív Törzs mai tájékoztatása szerint a gyerekeknek adható influenza elleni oltások pénteken jutnak el a kormányhivatalokba, a háziorvosok onnan tudják majd igényelni.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Luther Márton élete 6. – Kenyértörés - rajzfilm sorozat
09:15
Márkus Liza - Csak egy tánc volt
09:17
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:05
Reklám
10:07
Villanófényben a Mátra - dokumentumfilm
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Malaysia 2. rész
11:11
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 7. – A lelkiösmeret szava - rajzfilm sorozat
18:15
Márkus Liza - Boldogság gyere haza
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság