Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Látni és látszani az utakon

Látni és látszani az utakon

„Light Friday” elnevezéssel országos közlekedésbiztonsági akciót szervezett a rendőrség. A Látni és Látszani baleset-megelőzési kampány keretében meghirdetett akció célja az volt, hogy felhívja a közlekedésben résztvevők figyelmét a látni és látszani elv fontosságára. Ezen a napon többek között fényvisszaverő mellényt, karpántot és matricát adtak a résztvevőknek, akik az ajándékok mellé baleset-megelőzési tanácsokat is kaptak.

Éppen a rendőrség ellenőrzi ennek a kerékpárosnak a felszerelését a „Light Friday”, közlekedésbiztonsági akció során. Idén november 6-án, a Látni és Látszani országos kampány keretében többek között baleset megelőzési tanácsokat és láthatóságot javító eszközöket adtak a programban résztvevőknek. Térségünkben a 24. számú főút és a Gyöngyössolymosi bekötőút kereszteződésénél lévő kerékpárútnál ellenőrizték a biciklivel közlekedőket.

– Az Országos Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága ebben az évben is meghirdette a Látni és Látszani baleset-megelőzési kampányát, melynek egyik program eleme a november 6-án tartott „Light Friday ” elnevezésű baleset-megelőzési rendezvény. Melynek kifejezetten az a célja, hogy az elsősorban a rendezvényre kilátogató kerékpárosokat, illetve gépjárművezetőket baleset-megelőzési tanácsok mellett ellássák apró láthatóságot biztosító ajándékokkal. – mondta Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A tanácsok között szerepelt például az is, hogy a kerékpáron hol és milyen fényvisszaverő verő prizmákat kell használni, valamint, hogy milyen védőeszközöket kell hordani biciklizés közben.

– Kaptam olyan információt, amit én nem tudtam. Szégyellem, de én nem tudtam, hogy bukósisak kötelező most már bel és külterületen és, hogy elől folyamatosan fénynek kell lenni a biciklin. – mondta Fehér Lászlóné.

A tanácsok mellett ingyenesen láthatóságot javító eszközöket osztott a rendőrség, többek között mellényt és karpántot is.

– A kerékpárosokat ellátták lámpával, prizmákkal. Az autóvezetőknek jégkaparót, láthatósági mellényt adták át kifejezetten azzal a céllal, hogy az őszi időszakban a következő baleseteket megelőzzük ez által is. – mondta a megyei sajtószóvivő.

A programban résztvevők hasznosnak tartják a tanácsokat és az ajándékokat is, Fazekas Attila szerint Magyarországon sokan nincsenek tisztában a biciklis szabályokkal.

– Sajnos Magyarországon még nem annyira terjedtek el ezek a biciklis szabályok, a morál még nem olyan. Nagyon jó, hogy a rendőrök elmondják, hogy mire figyeljünk oda, milyen védőeszközöket kell használnunk, illetve, hogy mi az, ami elkerülhetetlen, hogy a biciklin legyen, hogy ne érjen baleset minket, vagy éppen másoknak okozzunk problémát azzal, hogy nem látnak minket. – mondta Fazekas Attila.

Ez a kezdeményezés sokaknak jelenthet nagy segítséget.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:03
Márkus Liza - Könnyű mint az 1x1
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
A Templomfestő - dokumentumfilm
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Luther Márton élete 5. – Minden eladó - rajzfilm sorozat
19:08
Reklám
19:11
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság