Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szigorúbb kijárási tilalom és online oktatás jöhet

Szigorúbb kijárási tilalom és online oktatás jöhet

Zárnak a középiskolák, az éttermek, kijárási tilalom lesz este 8 után. Orbán Viktor szigorú járványügyi korlátozásokat jelentett be, amelyek az Ausztriaihoz hasonlóak lesznek. Ha a parlament kedden megszavazza a rendkívüli felhatalmazást, az intézkedések szerdán 0 órától lépnek életbe. 30 napig lesznek érvényben, de szükség esetén meghosszabbíthatják őket.

„ Ha ilyen ütembe nő a fertőzöttek száma, akkor az orvosaink, ápolónőink, vagyis a kórházaink nem bírnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel. Ezért, ezt a terhet, vagyis a megbetegedések számát csökkentenünk kell, a maszkviselés önmagában már nem lassít eléggé.” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Ha az Országgyűlés megadja a felhatalmazást, kedd éjféltől életbe lépnek az új szabályok – jelentette be Orbán Viktor a közösségi oldalán.

Este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom lesz, felmentést csak a munkába menők, a munkából jövők kapnak, illetve rendkívüli esetekben adható igazolás, tilos minden gyülekezés, általános rendezvénytilalom lép életbe. Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb 10-en vehetnek részt, esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi és polgári szertartásokon a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt, a temetéseken legfeljebb 50-en lehetnek jelen.
Bezárnak az éttermek, csak házhozszállítást vállalhatnak, a létesítményeknek a zárás első 30 napjára nem kell járulékot fizetniük, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti – ennek feltétele, hogy a dolgozókat ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket.

A szigorítás érinti az oktatási intézményeket is, a középiskolák 8. évfolyamai felett online oktatás lép életbe, ahogyan az egyetemeknél is, a kollégiumokat bezárják.

A bölcsődék, óvodák és általános iskolák 14 év alattiak számára nyitva maradhatnak, de az alkalmazottakat, – ahogyan a kórházi dolgozókat is-hetente fogják tesztelni.

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni, szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.
A szabadidős létesítményeket, színházakat, múzeumokat, állatkerteket zárva kell tartani, az üzletek, a fodrászatok, a kisipari szolgáltatók viszont 19 óráig nyitva lehetnek.

A szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem. A zárás utáni első harminc napban a november 8-ig beérkezett foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti – ennek feltétele, hogy a szállodai dolgozókat ne bocsássák el, és kapják meg a fizetésüket.

Orbán Viktor a szigorú intézkedéseket azzal indokolta, hogy Európában és Magyarországon is fokozott ütemben nő a fertőzöttek száma. A kormányfő azt mondta: a kórházakat ugyan felszerelték minden rendelkezésre álló eszközzel, de az orvosok és ápolók száma véges.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A keddi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Luther Márton élete 7. – A lelkiösmeret szava - rajzfilm sorozat
09:15
Márkus Liza - Boldogság gyere haza
09:17
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
10:02
Reklám
10:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
11:11
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Hit világa – vallási műsor
18:13
Molnár Dániel - Az otthon ott van
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Sport7 1. rész – sport magazin
19:02
Reklám
19:04
Sport7 2. rész – sport magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
A könyv testvér dicsérete - Ferencesek Gyöngyösön - dokumentumfilm
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság