Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Két negatív PCR teszt kell a hajléktalanszállón a felvételhez

Két negatív PCR teszt kell a hajléktalanszállón a felvételhez

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az Idősotthonokhoz hasonlóan más szociális intézményekben, így például az átmeneti hajléktalanszállásokon is kötelező a két negatív PCR teszt a felvételhez. Kivételt képeznek az éjjeli menedékhelyek és a nappali ellátás, ahol napi szinten jön létre a megállapodás, ezért érkezési sorrendben PCR teszt nélkül is fogadják a rászorulókat, de szigorú protokoll szerint működnek.

Egy szeptemberben hozott rendelet értelmében csak két negatív PCR teszttel lehet valakit felvenni otthonából, vagy egészségügyi intézményből szociális intézménybe, így például átmeneti hajléktalan szállásra is. A hajléktalanok számára a téli időszakban még fontosabb az időben érkező segítségnyújtás. A már jelenleg is túlterhelt egészségügyi rendszerben a minta levéltele és az eredmény megérkezése között már sok esetben egy hetet is várni kell. Az átmeneti hajléktalan szállóra való felvétel azonban már hosszabb időre szól, ezért ebben az esetben szükséges a határozatban megfogalmazott két negatív PCR teszt megléte – amit természetesen nem az érintetteknek kell fizetniük. A meglévő egészségügyi szabályok mellett az intézmény programokkal próbálja helyben tartani a szálló lakóit, ezzel is megelőzve a megfertőződést.

– Szoktuk kérni, hogy jelenleg aki nem áll foglalkoztatásban, vagy nincs neki valami halaszthatatlan intézni valója, azt kérjük, hogy az intézményben tartózkodjon bent. Biztosítunk nekik foglalkozásokat napi szinten. Főzés, filmklub, kézműves foglalkozások. Tehát, próbáljuk, amennyire lehet, lekötni őket. – mondta Őszi Benjámin, a Gyöngyösi Hajléktalanok Menedékháza intézményegység-vezetője.

Őszi Benjámin, a Gyöngyösi Hajléktalanok Menedékházának vezetője televíziónknak elmondta, két negatív PCR teszt csak az átmeneti szállóba kell, éjjeli menedékhelyre és a nappali ellátásra nem vonatkozik a kötelezettség.
Ezeket a szociális szolgáltatásokat napi jelleggel érkezési sorrendben bárki igénybe veheti. Az éjjeli menedékhely és a nappali ellátás esetében tehát teszt nem kell, viszont nagyon szigorú egészségügyi protokollt vezetett be az intézmény vezetője, amit a lakóknak minden esetben szigorúan be kell tartaniuk.


Tovább az archívumra