Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Felfüggesztették a halasztható műtéteket, csak a sürgős ellátásokat biztosítják

Felfüggesztették a halasztható műtéteket, csak a sürgős ellátásokat biztosítják

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Elrendelte a halasztható műtétek felfüggesztését keddtől az emberi erőforrások minisztere. Ez alól kivételt képeznek a sürgősségi ellátások, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne, és továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai és kardiológiai ellátást. Kásler Miklós szinte minden kórházat kijelölt a koronavírusos betegek ellátására, az intézmények mától kötelesek elkülöníteni összes ágyuk 40%-át a Covid fertőzöttek számára.

Az egyre több koronavírusos beteg folyamatos ellátásának biztosítása érdekében utasítást adott ki az egészségügyi intézmények és az Országos Mentőszolgálat számára az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós november 10-től elrendelte a halasztható műtétek felfüggesztését.

– Természetesen nem tartoznak ezek közé a sürgős ellátások, azok az ellátások, amelyek a késlekedés miatt esetleg egészségkárosodással járnának, ezeket nem szabad halasztani. – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, szűrővizsgálatokat, kardiológiai ellátásokat, valamint biztosítani kell a mesterséges megtermékenyítések zavartalan működését is. Szervátültetést is lehet végezni a járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett.

Kásler Miklós szinte minden kórházat kijelölt a koronavírusos betegek ellátására, a kórházak kötelesek megvizsgálni az igazolt és a gyanús betegeket is.
Ennek érdekében az intézmények hétfőtől kötelesek elkülöníteni a Covid-betegek ellátására összes ágyuk 40 százalékát, további 7 százalékát pedig lélegeztetésre alkalmas ágyként kötelesek a fertőzöttek ellátására biztosítani.

A minisztérium közlése szerint az igazolt fertőzött, de tünet- és panaszmentes, valamint az enyhe- és mérsékelt tüneteket mutató betegeknek otthonukban kell maradniuk. Esetükben javasolt a napi háziorvosi konzultáció.


Tovább az archívumra