Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egyházi óvoda épül a Kálvária templom hasznosításával

Egyházi óvoda épül a Kálvária templom hasznosításával

Jövő nyáron kezdi meg a Magyar Katolikus Egyház egy új óvoda építését Gyöngyösön. A Kálvária templom a 18. század elején épült, fontos zarándokhelyként szolgált, az idő múlásával azonban az épületegyüttes leamortizálódott. A területet új célnak adják át, a leendő óvodában körülbelül 100 gyermek ellátása zajlik majd.

Lelakatolt kapu, omladozó oldalfal, elburjánzott növényzet. Az üresen álló épületegyüttest az idő vasfoga sem kímélte, hajléktalanok átmeneti szállásként használták, miközben 100 éven át fontos zarándokhelynek számított a Kálvária templom és kápolna, amely az épület amortizációjával együtt megszűnt. A Kálváriát a jezsuita lelkiségű Agónia-társulat építtette a 18. század elején. A Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programjában ez a terület is szerepel, így itt a jövő évben egy óvoda épül.

– Megépül az óvoda, ahogy a rajzon is látható, az épületet meg rendbe hozzák. A városnak egy ékessége lesz az épület, a templom, erről a főbejárat is szépen tanúskodik, a torony, rajta a kereszt, és egy monumentális bejárata lehet az óvodának, így egyszerre két dolog lesz, a régi gyöngyösi műemlék megmenekül, és mellette ott lesz a jövőt építő óvoda. – mondta Balog Gyula, a Gyöngyösi Felsővárosi Plébánia plébánosa.
Az épületet egyébként Guba Pál piarista atya gondozta, oda is temették el. Halála után a templomot kirabolták, a domborműveket megrongálták, ezért azokat dr. Nagy Lajos apát felsővárosi plébános leszedette, restauráltatta és a plébánia udvari falán helyeztette el. Jelenlegi helyükre a plébánia kertjébe 2014-ben a restaurálás után kerültek.

A terület helyreállítása 2021. júniusban kezdődhet meg, a leendő óvoda 4 csoportnak, vagyis körülbelül 100 gyermeknek ad majd helyet.

– Már most megkértek, hogy a keresztény közösségünkben gondolkodjunk emberekről. Akár óvónénikről, akár szakoktatókról, nevelőkről legyen szó, tehát már gondolkodhatunk, hogy mire megépül, akkor már készen legyen az emberanyag, akik vezetik ezt az intézményt. – mondta a plébános.

Mint azt Balog Gyula elmondta: sokan az eredeti funkcióját adták volna vissza a romos templomnak, azonban az épület felújítása az óvodai beruházás része lesz.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A sándorgyuri - portréfilm
15:21
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Verőke - Ide lábam, ne oda…
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Zongoraavató hangverseny (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:12
Világörökség_Jászó 
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság