Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egyre több az online csaló

Egyre több az online csaló

A Covid miatt egyre többen tértek át az online vásárlásra, melynek száma a karácsony előtti időszakban ugrásszerűen megnőtt. Az otthonról való vásárlás azonban veszélyeket rejthet magában, a közelmúltban ugyanis több internetes csalás is történt. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság éppen ezért megelőző tanácsokkal hívja fel a lakosok figyelmét a biztonságos online “shoppingolásra”.

Az online értékesítés évente 30-40 %-kal nő. A Black Friday, a karácsony és a Covid miatt idén még magasabb ez az arány. A bankkártyás fizetés és utalás egyszerűbbé tette vásárlásainkat, de nagyobb a kockázata is, hiszen az online kereskedelem térhódításával a csalók is beférkőztek ebbe a szektorba.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kiemelt néhány aranyszabályt, amit érdemes betartani online vásárláskor.

– A csalásokat nehéz teljes bizonyossággal megelőzni főleg hogyha webáruházból már korábban vásároltunk és nem volt ilyen jellegű problémánk. Legyen gyanús, hogyha a szokásostól valamit lényegesen kedvezőbb áron kínálnak, lehetőség szerint személyesen is nézzük meg, ellenőrizzék, ne fizessenek előre. – mondta Kovács Nikoletta, a Heves megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A legtöbb probléma a megtévesztő hirdetésekkel, az árképzéssel és a szállítási határidőkkel van. Gyakran előfordul, hogy nem a megrendelt áru, vagy nem olyan minőségű érkezik meg, mint amit megvásárolni szerettek volna, de olyan is van, hogy egyáltalán nem érkezik meg a kívánt termék és a pénzt sem utalják vissza. Emellett volt példa olyanra is, hogy tranzakció közben lopták el valakinek a banki adatait és az ismeretlen elkövető próbált vele vásárolni – mondja a sajtóreferens. Hozzátette: A csalók nyereményjátékon keresztül is próbálnak pénzt kicsalni a gyanútlan internetezőktől.

– Email-ben vagy telefonon értesítik a kiszemelt áldozatokat egy állítólagos nyereményről. Leginkább egy számlaszámot adnak meg, amire különböző feltételekkel kell utalni. Pénzkiadó automatához irányítják a sértetett és ott diktálják neki, hogy mit kell beütniük. Azt javasoljuk, hogy: Mindenképpen ellenőrizzék a nyereményjáték valódiságát és kérjenek információt attól, akitől az állítólagos nyeremény származik. – mondta Kovács Nikoletta.

Ha valaki csalás vagy bűncselekmény áldozatául esik, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehet személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon a 112-es segélyhívószámon.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A csütörtöki adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Mese - A három pillangó
09:06
Zeneiskolások előadása - Szendrei Dávid - Kiss Norisz - Liszt: II. magyar rapszódia
09:17
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
G25 – gazdasági magazin
10:02
Reklám
10:04
Azori, Sao Miguel, Pico, Faial - dokumentumfilm
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
11:16
Reklám
11:19
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:35
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Mese - A kiskacsa és a róka
18:08
Mese - A kiskakas gyémánt félkrajcárja
18:14
Cimbaliband és Szalonna Bandája - Moldvai Kavalos
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nápolyi 1. rész
19:02
Reklám
19:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság