Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egyre több az online csaló

Egyre több az online csaló

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Covid miatt egyre többen tértek át az online vásárlásra, melynek száma a karácsony előtti időszakban ugrásszerűen megnőtt. Az otthonról való vásárlás azonban veszélyeket rejthet magában, a közelmúltban ugyanis több internetes csalás is történt. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság éppen ezért megelőző tanácsokkal hívja fel a lakosok figyelmét a biztonságos online “shoppingolásra”.

Az online értékesítés évente 30-40 %-kal nő. A Black Friday, a karácsony és a Covid miatt idén még magasabb ez az arány. A bankkártyás fizetés és utalás egyszerűbbé tette vásárlásainkat, de nagyobb a kockázata is, hiszen az online kereskedelem térhódításával a csalók is beférkőztek ebbe a szektorba.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kiemelt néhány aranyszabályt, amit érdemes betartani online vásárláskor.

– A csalásokat nehéz teljes bizonyossággal megelőzni főleg hogyha webáruházból már korábban vásároltunk és nem volt ilyen jellegű problémánk. Legyen gyanús, hogyha a szokásostól valamit lényegesen kedvezőbb áron kínálnak, lehetőség szerint személyesen is nézzük meg, ellenőrizzék, ne fizessenek előre. – mondta Kovács Nikoletta, a Heves megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A legtöbb probléma a megtévesztő hirdetésekkel, az árképzéssel és a szállítási határidőkkel van. Gyakran előfordul, hogy nem a megrendelt áru, vagy nem olyan minőségű érkezik meg, mint amit megvásárolni szerettek volna, de olyan is van, hogy egyáltalán nem érkezik meg a kívánt termék és a pénzt sem utalják vissza. Emellett volt példa olyanra is, hogy tranzakció közben lopták el valakinek a banki adatait és az ismeretlen elkövető próbált vele vásárolni – mondja a sajtóreferens. Hozzátette: A csalók nyereményjátékon keresztül is próbálnak pénzt kicsalni a gyanútlan internetezőktől.

– Email-ben vagy telefonon értesítik a kiszemelt áldozatokat egy állítólagos nyereményről. Leginkább egy számlaszámot adnak meg, amire különböző feltételekkel kell utalni. Pénzkiadó automatához irányítják a sértetett és ott diktálják neki, hogy mit kell beütniük. Azt javasoljuk, hogy: Mindenképpen ellenőrizzék a nyereményjáték valódiságát és kérjenek információt attól, akitől az állítólagos nyeremény származik. – mondta Kovács Nikoletta.

Ha valaki csalás vagy bűncselekmény áldozatául esik, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehet személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon a 112-es segélyhívószámon.


Tovább az archívumra