Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Félnek a fogorvosok

Félnek a fogorvosok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Félnek a fogorvosok, kevésnek érzik a jelenleg érvényes egészségügyi szabályokat a fogászati szakrendelésekre vonatkozóan. Igaz, az Egészségügyi Minisztérium november harmadikától szünetelteti az iskolai fogászatok rendelését, de sem a fogászati ambulanciákon, sem a magánrendeléseken nincs szervezett koronavírus-szűrés, így a fogorvosok egyéni mérlegelés alapján végzik a munkájukat.

A fogorvosok szájmaszkban, arcpajzsban, megfelelő öltözetben végzik a munkájukat, mégis fokozottan veszélyeztettek, hiszen a fogászati beavatkozások a páciens szájüregében történnek, ahol kiemelten nagy a fertőzésveszély. Emellett a fogorvosi gépek működés közben elvben a levegőben is szétszórhatják a vírusokat és a baktériumokat – tudtuk meg Fekete Tündétől, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának Heves Megyei elnökétől. Hozzátette: a másfél méteres távolság sem tartható a beteg és az orvos között.

– A magán fogorvosok úgy gondolom, hogy egyéni mérlegelés alapján végzik a munkájukat. Vagy korlátozzák a félelmüktől függően a szolgáltatásaikat. – mondta Fekete Tünde, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának Heves Megyei elnöke.

Egy 2016-os rendelet bővítményeként előírás a fogorvosok számára, hogy minden beteg után átfogó fertőtlenítést és 15 perces szellőztetést kell végezni a rendelőkben, de a jelenlegi helyzetben van olyan orvos, aki kevésnek érzi ezt a fertőződés megakadályozására. A hatékony megoldás az lenne, ha minden rendelőben folyamatos légelszívó működne.

Probléma az is, hogy a jelenlegi előírás jelentősen lassítja a betegellátást, így egy-egy betegnek többet kell várakoznia a rendelőben. Ezért kiemelten fontos a fogorvosi szakrendelések esetében is, hogy előzetesen telefonon jelentkezzen, aki fogorvosi ellátásra szorul.

– Arra kérném a betegeket, hogy ezt a telefonos időpont egyeztetést legyenek szívesek betartani. Egyrészt saját maguk védelmében, másrészt, pedig a kollégák védelmében. Már telefonon ki tudják kérdezni a beteget, hogy volt-e olyan kontakt találkozása, ami esetleg akadályozhatja a kezelés. – mondta Dr. Fekete Tünde.

Televíziónk megkereste az Egészségügyi Minisztériumot a fogorvosi szakrendelésekre vonatkozó egészségügyi protokoll ügyében, egyelőre nem érkezett válasz – amint reagálnak, természetesen arról is beszámolunk.


Tovább az archívumra