Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Veszélyesebb a cukorbetegek számára a vírus

Veszélyesebb a cukorbetegek számára a vírus

Leginkább az immunrendszer állapotától függ a koronavírus legyőzése, de több betegség is okozhat szövődményeket, elhúzódó felépülést. Ilyen például a cukorbetegség, amely hazánkban több mint egymillió embert érint. Számukra most a legfontosabb a megelőzés, és fontos, hogy folyamatosan figyeljék állapotukat, és ha változást tapasztalnak a mért értékeiken, konzultáljanak a kezelőorvosukkal.

Krónikus betegség, öregkor, labilis egészségügyi állapot. Ahogy a világban, Magyarországon is több millió ember a veszélyeztetett csoportba tartozik, ha olyan betegségekről van szó, mint a koronavírus. Itthon több mint egymillió ember cukorbeteg, számukra is komolyabb szövődményekkel járhat, ha elkapják a Covid19-et.

– Mind a szív-érrendszert, a veséket, az anyagcsere állapoton keresztül az egész immunrendszert érinti. Ebből adódik, hogy nagyon sok támadásponton van olyan hely, ahol a vírusfertőzés, de akár másmilyen fertőzés is komoly eltéréseket és komoly problémákat okozhat. – mondta Dr. Léman Gyöngyi belgyógyász, diabetológus.

Ha egy cukorbetegséghez szövődmények társulnak, még nagyobb veszélyben lehetnek, hiszen lassabb lesz a gyógyszerek hatása, és a gyógyulás is elhúzódhat. Fontos, hogy a betegek folyamatosan figyeljék az állapotukat, hiszen nem csak a Covid, hanem más fertőzés esetén is hirtelen, a beállított gyógyszerek ellenére is változhat a vércukorszint.

Fontos, hogy a betegek a saját állapotukat pontosan lejegyezzék, hiszen a mért értékek sokat segíthetnek, hogy az őket ellátó szakorvos akár telefonon is meg tudja állapítani, mi okozhatja az eltéréseket.

– Nagyon fontos, hogy otthonra vegyenek vizeletvizsgálathoz is tesztcsíkot, amivel a vizeletben lévő cukrot, illetve ketont, vagy acetont is ki tudják mutatni, mert már ez is egy nagyon fontos tényező lesz és információ a kezelőorvos számára, hogy kell-e majd módosítani a kezelésen. – tájékoztatott a doktornő.

Dr. Léman Gyöngyi azt mondja, új tünetek észlelésekor senki ne változtasson a szedett gyógyszereken, azonnal kérjenek orvosi véleményt, de a megelőzés legyen a legfontosabb.

– A C vitamin, a D vitamin bevitele, a cink, a cukorbetegeknél nagyon fontos a króm, mellé a szelén, és én még javasolnám a koenzim Q10-nek a bevitelét is. – mondta Dr. Léman Gyöngyi.

Fontos továbbá a maszkhasználat, a gyakori kézmosás, a személyes kapcsolatok csökkentése, az egészséges táplálkozás, a testmozgás, levegőzés és a stresszoldás, mondja a doktornő.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A sándorgyuri - portréfilm
15:21
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Verőke - Ide lábam, ne oda…
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Zongoraavató hangverseny (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:12
Világörökség_Jászó 
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság