Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyöngyös is támogatja, hogy az EU közvetlenül az önkormányzatokat segítse

Gyöngyös is támogatja, hogy az EU közvetlenül az önkormányzatokat segítse

Létfontosságú lenne az Eu Covid-19 helyreállítási segélye az önkormányzatok számára, ezért Hiesz György is aláírta a magyar és lengyel főpolgármester által megfogalmazott levelet. Ebben az Európai Bizottság elnökét arra kérik, hogy ha a két kormány blokkolja a helyreállítási segélyt, hozzanak létre egy Alapot és segítsenek közvetlenül az önkormányzatoknak. Fórum című műsorunkban Hiesz György polgármester ezen kívül azt is elmondta, hogy a Mátra Erőmű átalakításával munkahelyek szűnhetnek meg, az önkormányzat viszont igyekszik felkészülni arra, hogyan segíthet a munka nélkül maradt embereken.

Hiesz György is aláírta azt a levelet, amelyet Karácsony Gergely és Varsó főpolgármestere fogalmazott meg az Európai Bizottság elnökének. A Szabad Városok szervezete azt szeretné elérni, hogy a járvány gazdasági hatásait kezelő Európai Uniós segélyalap Magyarországra eső 2500 millió forintjának legalább felét az önkormányzatok – és így a bajba jutott emberek és vállalkozások kapják meg. Ám a magyar és a lengyel kormány elutasította a jogállami feltételrendszert, és így blokkolja az EU Covid-19 helyreállítási segélyét. – számolt be róla a városvezető Fórum című műsorunkban.

– Addig nincs 2021-2027 közötti uniós költségvetés, addig nincs sok ezer milliárdos uniós pályázati alap, és nincs az a Covid segélyalap. És erre mondjuk, hogy olyan jó lenne, ha ennek a felét mondjuk közvetlenül, és nem politikai színek szerint osztanák szét, mert az unió nem fogja azt mondani, hogy te fideszes önkormányzat vagy, akkor te nem kapsz, Ilyen nincs. Reméljük, meghallgattatik a kérésünk. – mondta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

Az erőmű fejlesztésével, átalakításával kapcsolatban Hiesz György azt mondta, környezetvédelmi szempontból fontos és hasznos a terv, viszont az ott dolgozók átlagéletkora 10 évvel magasabb, mint máshol, és előre csak megbecsülni lehet, hány dolgozóra nem lesz szükség, és hányan nem vállalják az átképzést.

– Ha most dolgozik az erőműbe közel ezer ember, akkor egy gázos erőműbe tizedrésze fog dolgozni. Ha a bányában most dolgozik x ember, és a kiszolgáló létesítményekben, fúrások, gépüzem, forgácsolások, gépi előkészítés, még nem tudom, hogy a művelés hogy fog folyni, de lecsökkennek ezek a szatellit cégek, amik a bányát körülveszik. – mondta Hiesz György.

Vagyis nem csak a bánya dolgozóinak létszáma csökkenhet, hanem például a beszállítóknál és a kapcsolt vállalkozásoknál dolgozók száma is. A gyöngyösi ipari park bővülésével azonban az önkormányzat partner szeretne lenni abban, hogy a felszabaduló munkaerő minél gyorsabban újra munkába állhasson.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Luther Márton élete 6. – Kenyértörés - rajzfilm sorozat
09:15
Márkus Liza - Csak egy tánc volt
09:17
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:05
Reklám
10:07
Villanófényben a Mátra - dokumentumfilm
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Malaysia 2. rész
11:11
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 7. – A lelkiösmeret szava - rajzfilm sorozat
18:15
Márkus Liza - Boldogság gyere haza
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság