Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Decemberi ellenőrzés, ünnepi termékeket vizsgál a NÉBIH

Decemberi ellenőrzés, ünnepi termékeket vizsgál a NÉBIH

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megkezdte téli szezonális ellenőrzését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A kiemelt ellenőrzés december végéig tart és valamennyi, az ünnepekhez kötődő népszerű terméket érint. Fokozottan vizsgálják a haltermékeket, a különböző húskészítményeket és természetesen a szaloncukrokat is. Az akció célja, hogy az ünnep előtti megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények az élelmiszer-előállítás és forgalmazás valamennyi területén.

December 1-e óta ellenőrzi a NÉBIH a téli szezonális termékeket. A vizsgálat célterületei között ezúttal is azok a boltok szerepelnek, amelyek az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolítanak le. A hatóság fontosnak tartja biztosítani azt, hogy biztonságos élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira, majd az otthonokba. Az ellenőrzés december végéig tart és az ünnepekhez kötődő népszerű termékeket érinti – mondta Erdős Norbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

– Alkoholok tekintetében kiemelten – pezsgő, pálinka, bor ellenőrzések vannak. Élelmiszerek tekintetében húskészítmények – friss hús, füstölt hús, zöldség, gyümölcs ellenőrzés. Édességek, amelyek kiemelten fontosak, ilyen például a bejgli, a szaloncukor, de különböző reszelékek is ellenőrzés tárgyai például kókuszreszelék, mák, dió vagy mandula. – mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Ilyenkor azonban a karácsonyi és adventi díszeket árusító kisiparosokra is külön figyelmet fordítanak. A hibás termékeket azonnal kivonják a forgalomból, de ha például jelölési, csomagolási hibát észlelnek, akkor a gyártó kijavíthatja, majd azok visszakerülhetnek a polcokra. Az enyhébb hibáknál figyelmeztetnek, súlyosabbaknál pedig már bírságolnak is a szakemberek.

– Van, amikor felfüggesztik a boltnak a tevékenységét, illetőleg a létesítmény tevékenységét, van, amikor végleges bevonásra kerül. Van, amikor csak kis büntetésről számolhatunk be. 15 ezer Ft a büntetés alja és 15 millió Ft a teteje, nyilvánvalóan az élelmiszer-előállító, élelmiszer-forgalmazó vagy a vendéglátóhely nagyságától függ ez a büntetéstétel. – mondta az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Erdős Norbert azt mondja: a minőséggel és összetétellel kapcsolatos büntetések száma csökkent, tehát javultak e tekintetben a termékek, azonban visszaesést tapasztalnak a nyomon követhetőségben.

Az államtitkár hozzátette: a vírus miatt ebben az évben elmaradnak az adventi és karácsonyi vásárok, azonban a járvány miatt előtérbe kerültek a házhoz rendelések, így a szállítást végző cégeket is fokozottan ellenőrzik.


Tovább az archívumra