Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Sokan jönnek haza külföldről karácsonykor, 10 nap karantén vár rájuk

Sokan jönnek haza külföldről karácsonykor, 10 nap karantén vár rájuk

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megnövekedett repülőtéri forgalomra számítanak szinte mindenhol a karácsony közeledtével. Minden országban mások a szabályok, Dániából például csak átszállással lehet Magyarországra utazni, Nagy-Britanniából pedig kevesebb járat indul a vírus miatt. Külföldön élő magyarokat kérdeztünk arról, milyen nehézségekbe ütközik a hazautazásuk.

Kockázattal jár most az utazás, viszont az ünnepek közeledtével a külföldön élő magyar állampolgárok többsége már lefoglalta repülőjegyét, hogy itthon, a családjával ünnepelhessen. Van, ahol könnyen lehet járatokat találni, de van olyan társaság is, amely több járatát is törölte, így nem csak az utazás utáni 10 napos karantén, hanem már a hazajutás is bonyodalmat okoz.

Lilla már több mint 7 éve Dániában él, a legtöbb karácsonyát azonban itthon töltötte. Nyáron még tervezte a téli hazautazást, ám ősszel már látta, hogy nem lenne egyszerű, végül úgy döntött, idén Koppenhágában karácsonyozik.

– Nem egyszerű, de haza lehet jutni átszállásos járatokkal, körülbelül két órás repülőút helyett olyan 7-8 órás lenne az egész hazaút. Ezt meg lehetne oldani, de akkor úgy kellene hazaérnem, hogy beleférjen a 10 napos karantén, vagy a tesztelés. – mondta Tóth Lilla.

Ha hazajönne, visszautazásakor nem lenne kötelező karantén, ám a Dániába belépőknél is ajánlott legalább 5 napot otthon tölteni. Náluk jelenleg enyhébbek a korlátozások, ám például szilveszteri házibulikat maximum 5 fő részvételével lehet tartani.

– Itt kijárási tilalom nincs, viszont bezárták az éttermeket is, január 3-ig ez a szigorú korlátozás itt is van, tehát szilveszteri bulizás szórakozóhelyeken itt sem lesz, viszont az utcán lehet majd tartózkodni, tehát tűzijátékok valószínűleg lesznek. – tette hozzá Tóth Lilla.

Dániában eddig több mint 97 ezer beteget regisztráltak. Nagy-Britanniában már 1,7 millióan kapták el a koronavírust, a területeket három csoportra osztották, így van, ahol enyhébb és van, ahol szigorúbbak a szabályok.

Ollé Dézi kint él, de minden évben hazalátogat az ünnepekkor, így idén is a családdal ünnepel. Már nyáron lefoglalta a repülőjegyét, a járatát nem törölték, viszont a 10 napos karantén rá is vonatkozik.

– Kevesebb járat indul Londonból más desztinációk felé, én bízom benne, hogy ugyanúgy haza tudok menni, ahogy nyáron tettem. Maszkot viselni kell a reptéren, a repülőn, hőmérsékletet is mérnek, és akinek magas a hőmérséklete, azt nem engedik át a kapukon. – mondta Ollé Dézi.

Visszautazásakor – ha a jelenlegi szabályok érvényben maradnak- 14 napos karantén vár rá Angliában.


Tovább az archívumra