Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Védjük házi kedvenceinket!

Védjük házi kedvenceinket!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az emberek mellett a házi kedvencek, főként az udvaron tartott kutyák és macskák szervezetét is igénybe veszi a hideg időjárás. Bár még mínuszok nincsenek, a gazdiknak már most érdemes figyelmet fordítani védelmükre.

Bár hó még nincs, de a mostani nyirkos hideg idő is már megviselheti házi kedvenceinket. Kint tartott ebeknél és macskáknál fontos a megfelelő mennyiségű étel adagolása, hiszen ilyenkor többet esznek, ha pedig tartósan mínuszok lesznek, akkor a vízre is ügyelnünk kell, nehogy befagyjon.

– Azt kell nézni, hogy rövid idő alatt, mondjuk 4-5 perc alatt, amit jóízűen megeszik az neki elég egy napra. Télen figyelni kell az eleség energiatartalmára is, tehát ilyenkor a fehérje-energia-szénhidrát arányt kicsit a szénhidrát felé el lehet tolni. A kutya mindenevő, közelebb áll az emésztésének a felépítése a disznóhoz, mint a macskához, tehát rizs vagy kenyér is mehet neki. – mondta Dr. Lipovszky András állatorvos.

Macskák esetében pedig télen a zsíros eleségeket lehet előnyben részesíteni. A kutyaháznál fontos szempont, hogy milyen méretű, valamint, hogy alulról legyen szigetelve, lehetőség szerint szalmával. Továbbá az is fontos, hogy fából készült háza legyen az ebnek, hiszen ha fémből van, könnyen ízületi problémái alakulhatnak ki a hidegtől. Macskáknak pedig biztosítsunk csapadék és szél védett helyet, például kartondobozból.

Benti kutyák esetében a kisebb testűeket érdemes felöltöztetni sétáltatáshoz, hiszen méretükből, szőrzetükből adódóan jobban fáznak.

– Egyedi eltérések is vannak, nyilván ebbe benne van a hormonális szabályozása, a bőr alatti zsír mennyisége. Van olyan kutya, akit tényleg érdemes felöltöztetni, ha kivisszük, van olyan, akit nem. Nyílván az időjárás is, hogy éppen csepereg valamilyen csapadék vagy nem, az sem mindegy. Fontos tudni, hogy amíg mozgásban vagyunk, akár mi akár a kutyák, addig kevésbé fáznak. – mondta Dr. Lipovszky András.

Az állatorvos azt mondja, a kutyákat télen érdemes jobban megmozgatni, hogy kevésbé fázzanak, és ne fagyjanak le az ízületeik.

Betegségek terén hozzáfűzte, hogy ilyenkor akár csak az embereknél a felső légúti megbetegedéseknek az időszaka van, így az ilyen tüneteket kell figyelnünk náluk.


Tovább az archívumra