Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Védjük házi kedvenceinket!

Védjük házi kedvenceinket!

Az emberek mellett a házi kedvencek, főként az udvaron tartott kutyák és macskák szervezetét is igénybe veszi a hideg időjárás. Bár még mínuszok nincsenek, a gazdiknak már most érdemes figyelmet fordítani védelmükre.

Bár hó még nincs, de a mostani nyirkos hideg idő is már megviselheti házi kedvenceinket. Kint tartott ebeknél és macskáknál fontos a megfelelő mennyiségű étel adagolása, hiszen ilyenkor többet esznek, ha pedig tartósan mínuszok lesznek, akkor a vízre is ügyelnünk kell, nehogy befagyjon.

– Azt kell nézni, hogy rövid idő alatt, mondjuk 4-5 perc alatt, amit jóízűen megeszik az neki elég egy napra. Télen figyelni kell az eleség energiatartalmára is, tehát ilyenkor a fehérje-energia-szénhidrát arányt kicsit a szénhidrát felé el lehet tolni. A kutya mindenevő, közelebb áll az emésztésének a felépítése a disznóhoz, mint a macskához, tehát rizs vagy kenyér is mehet neki. – mondta Dr. Lipovszky András állatorvos.

Macskák esetében pedig télen a zsíros eleségeket lehet előnyben részesíteni. A kutyaháznál fontos szempont, hogy milyen méretű, valamint, hogy alulról legyen szigetelve, lehetőség szerint szalmával. Továbbá az is fontos, hogy fából készült háza legyen az ebnek, hiszen ha fémből van, könnyen ízületi problémái alakulhatnak ki a hidegtől. Macskáknak pedig biztosítsunk csapadék és szél védett helyet, például kartondobozból.

Benti kutyák esetében a kisebb testűeket érdemes felöltöztetni sétáltatáshoz, hiszen méretükből, szőrzetükből adódóan jobban fáznak.

– Egyedi eltérések is vannak, nyilván ebbe benne van a hormonális szabályozása, a bőr alatti zsír mennyisége. Van olyan kutya, akit tényleg érdemes felöltöztetni, ha kivisszük, van olyan, akit nem. Nyílván az időjárás is, hogy éppen csepereg valamilyen csapadék vagy nem, az sem mindegy. Fontos tudni, hogy amíg mozgásban vagyunk, akár mi akár a kutyák, addig kevésbé fáznak. – mondta Dr. Lipovszky András.

Az állatorvos azt mondja, a kutyákat télen érdemes jobban megmozgatni, hogy kevésbé fázzanak, és ne fagyjanak le az ízületeik.

Betegségek terén hozzáfűzte, hogy ilyenkor akár csak az embereknél a felső légúti megbetegedéseknek az időszaka van, így az ilyen tüneteket kell figyelnünk náluk.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Luther Márton élete 1. – Miből lesz a cserebogár? - rajzfilm sorozat
09:15
Molnár Dániel - Maradj velem
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:05
Reklám
10:07
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
11:11
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 2. – Szópárbajok - rajzfilm sorozat
18:15
Molnár Dániel - Édesanyám
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság