Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Lejárt diákigazolványok

Lejárt diákigazolványok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Annak a diáknak, akinek diákigazolványa október végén lejárt és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el és orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult, december 16-ától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig átutalással vagy csekken lehet befizetni a NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számlájára. A fizetési lehetőségekről és az igénybe vehető fizetési könnyítésekről további információ a NAV honlapján található.

Azok a hallgatók, akik nyár elején fejezték be tanulmányaikat és nem tanulnak tovább, illetve nem helyezkedtek el és más jogcímen sem jogosultak egészségügyi szolgáltatásra, azoknak egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük december 16-tól.

– Ez idén havonta 7710 forint, naponta 257 forint. A járulékfizetést a tanulónak, hallgatónak – a korábbi gyakorlattal ellentétben – nem kell bejelentenie, azt a NAV automatikusan előírja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatszolgáltatása alapján. Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig átutalással vagy csekken lehet befizetni a NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számlájára. Átutaláskor a közlemény rovatban az adóazonosító jelet kell feltüntetni. – tájékoztatott Dr. Paskujné Pifkó Mónika, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Lehetőség van arra is, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a volt diák helyett, hozzájárulásával és a NAV jóváhagyásával, más személy vagy szervezet fizesse meg – tette hozzá a sajtóreferens.

További információ a NAV honlapján olvasható, a nav.gov.hu weboldalon.


Tovább az archívumra