Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megelőzhető lett volna a tragédia

Megelőzhető lett volna a tragédia

A legapróbb figyelmeztető jelzések is életet menthetnek, ha időben értesítjük ezekről a hatóságot, ám törvénymódosításra lenne szükség, hogy az ön- és közveszélyes embereket hamarabb ártalmatlanná tegyék – mondta Hiesz György polgármester Fórum című műsorunkban a múlt heti gázrobbanás összefoglalásakor. Hozzátette: a történtek után azonban példátlan összefogás jött létre, mindenki azonnal és hatékonyan segített a bajbajutottakon. A polgármester a korona vírushelyzet kapcsán elmondta: a vírus elérte a gyöngyösi idősotthont, eddig 20 fertőzöttről tudni.

A múlt heti gázrobbanásról és a koronavírus jelenlegi helyzetéről is beszélt Fórum című műsorunk első részében Hiesz György. A 24 lakásból álló társasház 16 otthonába visszaköltöztek a lakók, aki pedig nem tudott hova menni, önkormányzati bérlakásban várhatja meg, míg a helyreállítás megtörténik. Az önkormányzat még a tragédia éjjelén intézkedett azonnali szállásról, az érintettek gyorssegélyt, élelmet kaptak, és továbbra is figyelemmel fogják kísérni a renoválás menetét, a biztosítások kifizetését. Eddig is sok segítség érkezett, de aki szeretné, ezután is támogathatja a házban élőket.

– Van egy számlaszám, több mint 300 ezer forint összegyűlt, ezt a társasház közös költségeire fordíthatják, hogy legalább a lépcsőház legyen zárható, egyrészt biztonsági okok miatt, másrészt fűtés miatt, jönnek a mínuszok, kihűl a lakás, óriási lesz a számla. – mondta Hiesz György polgármester.

Az év eleji tragédia megelőzhető lett volna, ha a jogszabályok megfelelőek – mondta a polgármester. Egy 2010-es törvénymódosítás miatt ma már a helyi mentéseket nem a városvezető irányítja, ezt a feladatot a kormányhivatalok vezetői kapták meg, azonban úgy látta, mindenki gyorsan és hatékonyan segített a bajbajutottakon.

Hiesz György a műsorban a koronavírus-járvány kapcsán elmondta: saját hatáskörben többször is szigorított, viszont sajnálatosnak nevezte, hogy nincs megfelelő kommunikáció. 2020. október 20-ig tudni lehetett a városi fertőzöttségi adatokat, azóta azonban nem közlik ezeket. Kevés a tesztelés és szinte eltűnt a kontaktkutatás – tette hozzá a város első embere. És bár minden óvintézkedést megtettek, minden szabályt betartottak, a vírus elérte az idősotthont is.

– Felütötte fejét a vírus az idősotthonokban is. Környékbeli idősotthon nagyon nagy százaléka megfertőződött, több mint 10 halott. Gyöngyösi idősotthont is elérte. Még nincs teljes teszteredmény, még a fele sincs meg, de már 20 fertőzött van. – mondta a polgármester.

Hiesz György azt mondta, az érintettek jól vannak. Hozzátette: továbbra is kötelező a maszkhasználat Gyöngyös teljes közigazgatási területén, és fontos az egyéni felelősség, így arra kéri a lakosokat, vegyék komolyan a helyzetet és legyenek elővigyázatosak.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A szerdai adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Hit világa – vallási műsor
09:13
Zeneiskolások előadása - Trió - Haydn: G-dúr trió - Rondo all ungherese
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Sport7 1. rész – sport magazin
10:02
Reklám
10:04
Sport7 2. rész – sport magazin
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Üzleti negyed - gazdasági magazin - ismétlés
11:11
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 3. – Isten tenyerén? - rajzfilm sorozat
18:15
Méhlegelők - filmetűd
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:02
Reklám
19:04
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Itt vagyunk – Alkotunk és előadunk - dokumentumfilm
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság