Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megelőzhető lett volna a tragédia

Megelőzhető lett volna a tragédia

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A legapróbb figyelmeztető jelzések is életet menthetnek, ha időben értesítjük ezekről a hatóságot, ám törvénymódosításra lenne szükség, hogy az ön- és közveszélyes embereket hamarabb ártalmatlanná tegyék – mondta Hiesz György polgármester Fórum című műsorunkban a múlt heti gázrobbanás összefoglalásakor. Hozzátette: a történtek után azonban példátlan összefogás jött létre, mindenki azonnal és hatékonyan segített a bajbajutottakon. A polgármester a korona vírushelyzet kapcsán elmondta: a vírus elérte a gyöngyösi idősotthont, eddig 20 fertőzöttről tudni.

A múlt heti gázrobbanásról és a koronavírus jelenlegi helyzetéről is beszélt Fórum című műsorunk első részében Hiesz György. A 24 lakásból álló társasház 16 otthonába visszaköltöztek a lakók, aki pedig nem tudott hova menni, önkormányzati bérlakásban várhatja meg, míg a helyreállítás megtörténik. Az önkormányzat még a tragédia éjjelén intézkedett azonnali szállásról, az érintettek gyorssegélyt, élelmet kaptak, és továbbra is figyelemmel fogják kísérni a renoválás menetét, a biztosítások kifizetését. Eddig is sok segítség érkezett, de aki szeretné, ezután is támogathatja a házban élőket.

– Van egy számlaszám, több mint 300 ezer forint összegyűlt, ezt a társasház közös költségeire fordíthatják, hogy legalább a lépcsőház legyen zárható, egyrészt biztonsági okok miatt, másrészt fűtés miatt, jönnek a mínuszok, kihűl a lakás, óriási lesz a számla. – mondta Hiesz György polgármester.

Az év eleji tragédia megelőzhető lett volna, ha a jogszabályok megfelelőek – mondta a polgármester. Egy 2010-es törvénymódosítás miatt ma már a helyi mentéseket nem a városvezető irányítja, ezt a feladatot a kormányhivatalok vezetői kapták meg, azonban úgy látta, mindenki gyorsan és hatékonyan segített a bajbajutottakon.

Hiesz György a műsorban a koronavírus-járvány kapcsán elmondta: saját hatáskörben többször is szigorított, viszont sajnálatosnak nevezte, hogy nincs megfelelő kommunikáció. 2020. október 20-ig tudni lehetett a városi fertőzöttségi adatokat, azóta azonban nem közlik ezeket. Kevés a tesztelés és szinte eltűnt a kontaktkutatás – tette hozzá a város első embere. És bár minden óvintézkedést megtettek, minden szabályt betartottak, a vírus elérte az idősotthont is.

– Felütötte fejét a vírus az idősotthonokban is. Környékbeli idősotthon nagyon nagy százaléka megfertőződött, több mint 10 halott. Gyöngyösi idősotthont is elérte. Még nincs teljes teszteredmény, még a fele sincs meg, de már 20 fertőzött van. – mondta a polgármester.

Hiesz György azt mondta, az érintettek jól vannak. Hozzátette: továbbra is kötelező a maszkhasználat Gyöngyös teljes közigazgatási területén, és fontos az egyéni felelősség, így arra kéri a lakosokat, vegyék komolyan a helyzetet és legyenek elővigyázatosak.


Tovább az archívumra