Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nem változnak a feltételek, megtartják az érettségit

Nem változnak a feltételek, megtartják az érettségit

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A kormány nem tervez változtatni az érettségi szabályain és időpontján sem – mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. Az intézmények felkészültek, a beosztások megvannak, és a már megszokott védelmi intézkedésekkel rendezik meg a felvételiket is, több helyszínen, 2 pótló időponttal.

A kormány nem tervez változtatni az érettségi szabályain és időpontján sem – mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. Az intézmények felkészültek, a beosztások megvannak, és a már megszokott védelmi intézkedésekkel rendezik meg a felvételiket is, több helyszínen, 2 pótló időponttal.

– Ami nehézség ugye és abszolút hátrány, az, hogy rengeteg embernek így a koncentrálás, az sokkal nehezebben megy itthon, hiszen rengeteg olyan tényező van, ami teljesen elvonja a figyelmünket és sokkal nehezebb a gépre koncentrálni, hogy onnan beszél valaki, minthogy szemtől-szembe minden lehetőséget megragadva arra, hogy a tanárra figyelhessünk. – mondta Pelle Adél Dorka, a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnáziumvégzős diákja

Bár a Berze Nagy János Gimnáziumban már rutinosan alkalmazzák az online oktatási rendszert, a problémát mégis az okozza, hogy az online számonkérés nem feltétlen tükrözi a tanulók aktuális tudását.- mondta Dr. Czinder Péter. Mint hozzátette: A feladatlapokra, beadandókra és dolgozatokra, most jobb jegyet kaphatnak a diákok.

– Próbálkozunk felelni, próbálkozunk beadandók elkészíttetésével, még valamiféle online technika van egyes tantárgyakból dolgozatírásra, hogy valós időben ki kell tölteni valamiféle teszteket, de senki meg nem tudja mondani, hogy ez milyen háttérrel és körülmények között készül el. Ennél fogva erőteljesen félrehúz ennek az értékelése. – mondta Dr. Czinder Péter, a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium igazgatója.

A PDSZ szerint fontos lenne több tervet is kialakítani, arra az esetre, ha a járványügyi helyzet fokozódik.

– A PDSZ mindenképpen arra hívja fel a kormány figyelmét, hogy nagyon fontos lenne B meg C tervekben gondolkodni, hiszen nem tudjuk, hogy a járvány, hogy alakul még addig. Milyen súlyos lesz, vagy nem lesz éppen súlyos. Mindenképpen jó lenne, hogy abban az esetben, hogy ha nagyobb veszéllyel jár az érettségi megtartása, akkor mi legyen? Például nagyon fontos lenne kidolgozni végre azt, hogy ha nincs érettségi, akkor az eddigi jegyek beszámítása a felvételinél, hogyan történhetne. – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet Országos Választmányának tagja.

Korábban egy petíció is indult az érettségik eltörléséért, ami már nem elérhető. Az érettségi vizsgákra – ahogy a felsőoktatási felvételikre is – február 15-ig lehet jelentkezni. A január 23-ai írásbeli felvételiken országosan mintegy 75 ezer tanuló vesz részt az eddiginél jóval több, 535 helyszínen, annak érdekében, hogy a tantermenkénti tízfős beosztást megvalósíthassák. A hagyományos pótló időpont (január 28.) mellett egy második pótnapot (február 5.) is beillesztettek, hogy azok is megírhassák a felvételit, akik az első időpontban betegek vagy karantén kötelezettek voltak.


Tovább az archívumra