Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Jelentős bevételkieséssel kell számolni – megszorítások, cégösszevonások jönnek

Jelentős bevételkieséssel kell számolni – megszorítások, cégösszevonások jönnek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A megyei napilap Gyöngyös város költségvetésének tervezése kapcsán írott cikkére reagált Hiesz György. A város polgármestere úgy gondolja, számos pontatlanságot tartalmaz az írás és több megjelent kijelentés is kiegészítésre szorul. Ezekről egy nyilvános online tájékoztatón beszélt.

A kormányzati elvonások miatt szigorú gazdálkodásra van szükség idén, a költségvetés első fordulóját ennek tükrében készítik. Jelentős bevételkieséssel kell számolni a városnak, amit már tudnak, az legalább 1 milliárd Ft – mondja a polgármester.

– Gépjárműadó 100 millió, parkolás – ha egész évre így marad – 100 millió, idegenforgalmi adó – ha egész évre így marad – 100 millió, ez 300. Kormányzati elvonás: iparűzési adó kb. 400 millió Forint, Covid miatt 3-4-5oo millió Forint ugyanúgy beszaladhat, ha elvesznek újabb adót, amit én saccolok építményadót, az biztos, hogy 100 milliós nagyságrendű lesz. A minimálbér emelés hatása az is 100-150 millió, bőven 1 milliárd fölött vagyunk. – számolt be Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

A polgármester úgy véli, a fenti elvonások tükrében elkerülhetetlenek a megszorítások, és cégösszevonások. A megyei napilap cikkéből hiányolta a magyarázatokat.

– Ehhez jön egy cikk, ami nem úgy indul, hogy polgármester úr ennyi az elvonás, megkérdeztük a kormányt is, hogy mit szándékoznak tenni az önkormányzattal, hogy maradnak ezek életben, nincs ilyen kérdés. Kérdés csak felém van, amiben elmondom, hogy nem tudom, hogy fogunk január végén, februárban a képviselő-testület elé odaállni, megbecsüljük, hogy nagyjából miből fogunk gazdálkodni. Ebből az következik egy sor megszorító intézkedést kell hozni. Ebben benne lesznek: négy cégünk összevonása, ez azt jelenti, hogy négyből kettő lesz. Négy felügyelőbizottságból kettő, városházán 19 fős létszámleépítés, illetve státuszelvonás. – mondta a polgármester.

Az önkormányzati cégeknél folytatódni fog a költségcsökkentés, nem termelő cégek költségvetéséből még további 20% elvonás várható – sorolta a polgármester.
De lesznek tiszteletdíj-csökkentések, bizottsági létszámcsökkentés, és bizottságok esetleges megszüntetéséről is beszélt.

– Ahol lehet takarékoskodni fogunk, egybe biztosak lehetnek a gyöngyöseik, nem fogunk bele rokkanni, idei év nagyon kemény lesz, picit mindenből visszaveszünk, szolgáltatásokból, parkból, köztisztaságból, sikosságmentesítésből. Ezt a cégeink is megérzik, megérzi majd a kultúra, sport, civil szféra, ahol nagyon drasztikusan semmi, vagy sokkal kevesebb támogatást fognak kapni, mint tavaly, vagy az azt megelőző években, de ezt az évet csak így tudjuk túlélni. – mondta Hiesz György.

Ha viszont újabb elvonások, szigorítások jönnek, akkor ezen a költségvetésen is módosítani kell – tette hozzá a polgármester. Annak pedig különösen örülne, ha a kormány valóban egyénileg tárgyalna a 25 ezer fő feletti településekkel a kompenzációról – hangsúlyozta Hiesz György.


Tovább az archívumra