Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Maradnak a korlátozások, a veszélyhelyzet 90 nappal hosszabbodhat meg

Maradnak a korlátozások, a veszélyhelyzet 90 nappal hosszabbodhat meg

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Március elsejéig biztosan maradnak a korlátozások, ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón, így a kijárási tilalom, a középiskolákban a digitális oktatás is marad. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: a szakemberekkel egyeztetve döntöttek így, azért hogy Magyarország elkerülje a sok más európai országban megjelent harmadik hullámot. Ezzel egyidőben a kormány azt kéri az Országgyűléstől, hogy újabb 90 nappal hosszabbítsa meg a veszélyhelyzetet.

A szabályok fenntartásához a rendkívüli jogrend meghosszabbítása is szükséges, így a kormány arra kéri az országgyűlést, hogy ezt 90 nappal hosszabbítsa meg. – jelentette be Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. A szakemberekkel közösen úgy vélik, ha enyhítenének, az a járvány harmadik hullámának megjelenéséhez vezethetne.

Március 1-e után ismételten megvizsgálják a járványhelyzetet és dönthetnek a könnyítésekről. Két esetben van lehetőség az enyhítésre: az egyik az újonnan regisztrált esetek számát érinti.

– Ha ez a szám jelentősen csökken, ez az egyik lehetőség, a másik és a hosszútávú, eredményes és jó megoldás, ha kellő számban áll rendelkezésre vakcina. – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ma az előző napokhoz képest több, mintegy 1569 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést ezzel 363 450 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 291 főre emelkedett.

A tárcavezető kijelentette, a kormány vizsgál minden vakcinabeszerzési lehetőséget. Az Európai Unió eddig összesen 8 millió Pfizer-vakcinát tudott beszerezni, február végéig pedig 300 ezer embernek elegendő oltóanyag jöhet Oroszországból. Gulyás Gergely újra leszögezte, hogy mindenki olyan oltást adat be majd magának, amilyet szeretne.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a vendéglátósok nehéz helyzetére is kitért, amivel kapcsolatban közölte: a közigazgatási hivatalokat utasítani fogják, hogy gyorsítsák a bértámogatások utalását, de a vendéglátóhelyeken továbbra sem lehet fogyasztani akkor sem, ha a vendég maszkot visel.

Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette, a közmunkabért 81-ről 85 ezer forintra emelik.


Az Aktuális napi hírei (2021-01-29 )

Tovább az archívumra