Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Téli munkálatok a szőlőben

Téli munkálatok a szőlőben

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Már javában tart a szőlőültetvények metszése a Mátrai Borvidéken. Ezt a munkát lombhullástól rügyfakadásig kell elvégezni, ez a legfontosabb téli teendője a gazdáknak. Közben elkészültek az újborok és a pincékben várják a piacra jutást.

Csattognak a metszőollók a gyöngyöstarjáni határban. Igyekeztek kihasználni a napos, fagypont alatti időszakot a gazdák, még a havazás előtt. A téli időszakban, ez a legfontosabb teendőjük, bár a nagy a sár nehezíti a munkákat, de haladni kell a metszéssel.

– A metszési időszak a lombhullatástól egészen a tavaszi rügyfakadásig tar. Jól bevált hagyomány a gazdák körében, hogy a január, február időszakban a metszési munkák dandárja lezajlik. – mondta Kovács Zita, a Mátrai hegyközségi Tanács elnöke.

A borvidéken sokan már elvégezték a szőlőültetvényeken a metszési munkákat, de azok sem késtek el még, akik ezután látnak neki.

– Eddig ugye nem kaptunk megfelelő csapadékot, gondolok a hóra, ami ma megérkezett. Nagyon sok eső volt, nagyon nagy sár volt, ami megnehezíti a gazdák életét. Illetve a nagy hidegben sem szerencsés elvégezni a metszést, Ha ilyen maradna az idő, ilyen szép havas, ezzel a hőmérséklettel, akkor szép ütemben lehet haladni a munkákkal és időben be lehet fejezni. – mondta Kovács Zita.

A metszési munkák mellett, a pincékben is tevékenykednek a gazdák.

– Elkészültek az újborok, be vannak tárazva a 2020-as szép tételek, szerintem mindenki arra vár, hogy meginduljon az élet, picit enyhítsenek a korlátozásokon, és az emberek újra nyugodtan, jó kedvűen nyúljanak a borok irányába.

Rügyfakadást követően pedig, a következő teendő az ültetvényeken tavasszal, a zöldmunkák elvégzése lesz.


Az Aktuális napi hírei (2021-01-29 )

Tovább az archívumra