Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Paralimpiára készül a mátrafüredi Dumity Richárd

Paralimpiára készül a mátrafüredi Dumity Richárd

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A 2026-os paralimpiára készül Dumity Richárd. A mátrafüredi fiút még 3 évesen érte baleset, ami miatt kerekesszékbe kényszerült, a sportot azonban nem adta fel. 4 éves kora óta napi szinten sportol, nyaranta handbike-ozik, télen pedig monosízik. A végső cél pedig, hogy az utóbbiból kijusson az olimpiai játékokra, és ezért mindent meg is tesz.

Magabiztosan siklik ezen a 4 évvel ezelőtti felvételen a monosível a kékestetői déli sípályán Dumity Richárd. Ezek a mozdulatok még egy ép síelőnek is megterhelőek, de Ricsi nem adja fel. 8 éve monosíel, és bár ezen idő alatt számos műtéten esett át, kitart, mert komoly tervei vannak a sportágban.

– A végső cél az olimpia lenne 2026-ban. Most ez a rövid-hosszútávú cél. – mondta Dumity Richárd.

Ez pedig már a Mátraszentistváni sípark. Az utóbbi években már ide járnak új edzőjével, Bakos Attilával heti háromszor. Ricsit Navratyil Sándor paralimpikon tanította meg a monosí használatára és az ő eredményei inspirálják, ám a kezdet neki sem volt egyszerű.

– Az első az borzalmas volt, nyilván nem tudtam mit kell csinálni. Csak mondták, hogy menjél aztán majd lesz valami. Hát ez így is volt, estem jó nagyokat. Azóta is tartom ezt a jó szokásomat, ha kihagyok egy nagyobb időszakot. – mondta a parasportoló.

Ilyen időszakok a műtétei miatt voltak, de Ricsi mindig hűségesen visszatért a sportághoz. Azt mondja: katonásabb élete van így, mert mindennap kelni kell és edzeni, de megéri. Elszántsága a Magyar Paralimpiai Bizottságnak is feltűnt, idéntől már az Alpesi-sí szakág vezetőjével edz.

– Szépen folyamatosan építjük fel az ő stratégiáját, hogy hogy lesz egyre jobb és jobb. Az alapoknál kezdjük és haladunk szépen előre, ahogy Ricsi is fejlődik és halad előre a tudásában. – mondta Fábián Attila, a Magyar Paralimpiai Bizottság Alpesi-sí szakág szakágvezetője.

Edzője szerint különösen a vállára kell vigyázni, és ha tartják a felkészülési tervet, akkor Ricsinek is nagy esélye lehet kijutni a 2026-os paralimpiára.


Az Aktuális napi hírei (2021-01-29 )

Tovább az archívumra