Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Újabb vakcinát engedélyeztek

Újabb vakcinát engedélyeztek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Újabb vakcina kapott engedélyt Magyarországon. Az elmúlt hetekben az oltás körül kialakult ellentmondásos hírek után most végül zöld utat kapott a kínai Sinopharm oltóanyag. Orbán Viktor miniszterelnök közben bejelentette, ő ezt az oltást várja, mert – ahogy fogalmazott – ezt a vírust a kínaiak ismerik a legrégebben.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet kiadta az ideiglenes engedélyt a Sinopharm-vakcinára is. Egyelőre arról nincs információ, hogy milyen körben ajánlják vagy korlátozzák ennek felhasználását. Így egy újabb oltással bővült a lista – hangzott el az Operatív Törzs legutóbbi tájékoztatóján.
Az oltási munkacsoport rendszeresen ülésezik, felügyelik a vakcinák országba érkezését, és azok beadatását. Minden megyében létrejöttek úgynevezett oltási munkacsoportok, hogy zökkenőmentesen történjen a vakcinák beadása.
Eddig több mint 175 ezren kaptak oltást, közülük 37 ezernél többen már mindkettőt. A héten befejeződik a tervezett oltás az egészségügyi és szociális intézményekben. Ezekben a csoportokban, aki még nem szerette volna felvenni az oltást, később is megteheti, de hétfőtől már a lakosság oltását is megkezdik, az idősekkel.

Úgy tűnik, mostantól pontosan szabályozzák a megkezdett vakcinák felhasználását is. A tájékoztatón elhangzott, a felnyitott ampullákat a regisztráltak és az egészségügyi dolgozók kaphatják meg. Ha nincs elégséges személy, akkor aznap az utolsó ampulla nem nyitható fel, hogy ne menjen kárba egyetlen vakcina sem.
A háziorvosoknak átadják a regisztráltak sorrendjét, a regisztráltak pedig életkoruk szerint fogják megkapni a vakcinát. Ezzel együtt a háziorvosoknak biztosítják az idősek elérhetőségét is, hogy megbeszéljék az oltási időpontot. Az oltás nemcsak a háziorvosi rendelőkben adható majd be, indokolt esetben a regisztrált otthonában is megtörténhet. A háziorvosok a Moderna-vakcinával fognak oltani, a Pfizerrel pedig a megyei kórházakban. A hírek szerint az, hogy melyik vakcinát szeretnénk, választható lesz.


Az Aktuális napi hírei (2021-01-29 )

Tovább az archívumra