Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Folytatódik a télies idő

Folytatódik a télies idő

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Több helyen is havazott az országban húsvét hétvégéjén, a magasabb pontokon meg is maradt a hó. Kékestetőn még hógolyózni is lehetett, a legbátrabbak pedig szánkót is vittek magukkal. A télies hideg továbbra is megmarad az országban, és az alacsonyabban fekvő területeken hó és havas eső is lehet.

Szikrázó napsütés és az olvadó jégcsapok látványán túl hó is várta a Mátra magasabb pontjain a húsvéti kirándulókat. A tavaszi napsütésben volt, aki még utoljára hógolyózott egyet és volt, aki a szánkóját is elhozta egy utolsó gerillacsúszásra. Egyeseket pedig az sem tántorított el a szánkózástól, hogy a kékestetői sípályát már csak félig borította hó.

A szakemberek szerint az áprilisi tél tovább folytatódik, igaz, húsvét hétfőn átmenetileg enyhült az idő, és csapadék sem volt, kedd reggelre azonban egy újabb hullámzó frontrendszer érte el a Kárpát-medencét, amelynek köszönhetően Gyöngyös térségében téli csapadék formájában havas eső esett, és a következő napokban további lehűlés várható.

– Gyengén felhős, derült égboltra számíthatunk holnapra virradóan. És ennek meg is lesz a negatív hatása, ugyanis azzal párhuzamosan, hogy kiderül az égbolt, erőteljes lesz a kisugárzás és a napközbeni állapotokhoz képest jelentősen veszít az erejéből a légmozgás, tehát ezen, három közös tényező együttes nevezője befolyásolni fogja, hogy holnap reggelre igencsak mélyre süllyedjenek a minimum hőmérsékletek. A legtöbb helyen -1 és -8 fok közötti tartományban lesznek ezek, de elsősorban a Mátra vidékén, a hegyvidéki területeken akár -9 és -11 fokig is csökkenhet a hőmérő higanyszála. – mondta Bakota Zsolt, az ELTE meteorológus szakos egyetemi hallgatója.

Bakota Zsolt hozzátette, szerdán és csütörtökön is hasonlóan hideg időre kell számítani, közben több helyen eshet hó is. Péntektől azonban ismét jelentős felmelegedés várható és szombaton akár 18 fok is lehet nappal, vasárnaptól viszont újabb hidegfront érkezése várható a térségünkben.


Tovább az archívumra