Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Újra kinyithattak létszámkorlátozással az üzletek

Újra kinyithattak létszámkorlátozással az üzletek

Lassan visszatér a régi életünk, a nyitás első lépéseként ma kinyithattak azok a boltok is, amelyek március 8-a óta zárva tartottak, ma már a szolgáltatók is fogadhattak vendégeket, ugyanakkor elindult egy egységes korlátozás az egy időben egy üzletben tartózkodó vásárlók számát tekintve. Az éttermek továbbra is csak elvitelre készíthetnek ételetek, és a szállodák is zárva maradnak. Az óvodák, iskolák a pedagógusok oltását követően, április 19-én nyithatnak.

Még vannak szabad bevásárlókocsik, ám ha elfogynak, és kézikosár sincs szabadon, akkor ideiglenesen megállítják a vásárlói beléptetést Gyöngyös legnagyobb bevásárlóközpontjában. Orbán Viktor tegnap bejelentette, mivel 2,5 millió ember megkapta legalább az első oltást, megkezdődhet a nyitás. Az áruház eddig is nyitva lehetett, ám mától itt is új szabályok lépnek érvénybe. Míg a legtöbb helyen egy időben 10 négyzetméterenként tartózkodhat egy fő az üzletben, itt 15 négyzetmétert számolnak egy vásárlóra. A gyöngyösi áruházban, egy időben maximum 400 fő tartózkodhat. A nyitvatartás is változik, az eddigi 19 óra helyett 21.30-ig vásárolhatunk.

A kijárási tilalom is rövidebb lesz, este 10 óráig kell hazaérnünk, és reggel 5 óráig kell otthon maradni.

Megnyitottak azok az üzletek is, amelyek március 8-tól zárva tartottak, a legtöbb kirakatban egy tájékoztató tábla jelzi, egy időben hány fő lehet bent.

Vannak azonban olyan üzletek, amelyeknek idő kell, hogy felkészüljenek a vásárlók fogadására. Míg az üzletek többsége már tegnap közzétette a honlapon, közösségi oldalakon a mai nyitást, az ország egyik legnagyobb lakberendezési áruháza azt írja: jelenleg a biztonságos nyitásra való felkészülés zajlik.

A virágüzletek sincsenek könnyű helyzetben. Arra ugyan számítottak, hogy a héten várhatóan fogadhatnak vevőket, ilyen hirtelen nem tudtak virágot berendelni. Korsós Róbert virágkötőt árubeszerzés közben értük utol telefonon.

– A magyar virágpiacon az importőrök leálltak a zárás alkalmával. Hétfőn és csütörtökön szokott lenni nagybani piac nap, amikor virágokat lehet beszerezni. Ez most úgy módosult, hogy szerdán már elég sok virág beérkezik az országba. Magam nevében is és más virágboltokkal egyeztetve is mondhatom, hogy csütörtökön már lesznek virágok a boltokban. – mondta Korsós Róbert virágkötő, a Virág-Kuckó tulajdonosa.

A fodrászatok, kozmetikák, tetováló- és masszázsszalonok is hirtelen nyitottak. Itt már volt, aki hónapokkal ezelőtt kapott mai időpontot, de ez a nap leginkább az egyeztetésekről szólt.

– Nekem a mai napom nem olyan zsúfolt, direkt úgy is csináltam, hogy ne is legyen az, mert tudtam, hogy ma is azzal fog telni a napom egy része, hogy levelezgetek, telefonálgatok, úgyhogy bármennyire is szerettük volna, nem tudtunk mindenkit beírni. Esélytelen így, egyszerre telefonálni és dolgozni nem tudunk, úgyhogy ez a nap egy ilyen kis beedződés. – mondta Farkas-Csirmaz Anita, az Angel Wings Szépségszalon fodrásza.

Farkas-Csirmaz Anita azt mondta: nagyon várták már a nyitást, így a bonyodalmakkal együtt is hálásak, hogy végre ismét dolgozhatnak.

A rendelet szerint a szolgáltatók a március 8-a előtti feltételek szerint lehetnek nyitva, vagyis az edzőtermekbe továbbra is csak a hivatásos sportolók mehetnek, a vendéglátóhelyek sem nyithatnak ki normál üzemben, és a szállodák sem fogadhatnak vendégeket.

A kórházakban egyelőre nincs változás, a szakrendeléseken továbbra is csak a sürgős eseteket és a várandósokat látják el.

Pár napja a kormányfő azt mondta: nincs messze a nyitás második lépése, április 13-ára tette azt a napot, amikor elérhetjük a hárommillió beoltottat, ezután pedig jöhetnek az újabb lazítások.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Szentmise közvetítése felvételről a Barátok templomból
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Református Istentisztelet közvetítése felvételről
16:35
Reklám
16:38
A damaszkuszi acél a XXI. században - dokumentumfilm
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
19:08
Reklám
19:11
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság