Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Élőhely-fejlesztés

Élőhely-fejlesztés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egy országos élőhely-fejlesztési program keretében, az Egererdő Zrt. 10 madárodút helyezett ki a mátrafüredi Mátra Szakképző Iskola 10 hektáros parkjában. A program már a szeptemberi Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódik.

A néhány perce kihelyezett odúnak úgy tűnik, már van is lakója. Ez a kis széncinege már belül is szemügyre vette leendő otthonát. Mivel kevés az odúképzésre alkalmas fa, ezért kell a madaraknak a költési időszakot megelőzően segíteni a fészekrakás lehetőségét – mondta az odúkat adományozó erdészet vezetője.

– Idén ősszel kerül megrendezésre az Egy a Természettel világkiállítás, melynek fontos része az élőhely-fejlesztés, országos program szinten valósul meg az az odúkihelyezési program, melynek mártafüredi elemét valósítottuk meg. – mondta Dudás Béla, az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészetének erdészetvezetője.

A világkiállítás részeként megvalósuló program keretében az erdőgazdaság összesen 60 odú kihelyezésével gondoskodik a madárszaporulat elősegítéséről. Az iskolában működik egy madárbarát szakkör, ezért az iskolának 10 db költőhelyet adományozott, amelyeket március végéig ki is helyeztek az intézmény 10 hektáros parkjában. A költőhelyek kihelyezése az egyik legjobb alkalom a madárvédelemre – mondta az iskola szakmai igazgatóhelyettese.

– Iskolánkban erdész-technikusokat, szakmunkásokat képezünk, természetesen, aki ilyen hivatást választ, azoknál nem kell hangsúlyozni a természet védelmét. Azon kívül, hogy ismereteket adunk át a diákoknak, a szemléletformálás is nagyon fontos. A szakmai képzésük is tartalmaz ilyen ismereteket, élőhely-fejlesztést. – mondta Pataki Tamás, a Mátra Szakképző Iskola szakmai igazgatóhelyettese.

Az iskola parkjában rendszeresen helyeznek ki odúkat, amiket a tanulók folyamatosan gondoznak az iskolai tanórákon kívül, akár szakkörök keretében is – tudtuk meg Pataki Tamástól.


Az Aktuális napi hírei (2021-04-07 )

Tovább az archívumra