Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Leállították az exportot, de lesz elég hal a belföldi piacra

Leállították az exportot, de lesz elég hal a belföldi piacra

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Jelentősen csökkentek a hazai halkészletek a szokásosnál korábban indult export-kereskedelem miatt. A halgazdálkodóknak nincsenek pluszkészleteik, ezért leállították az exportot, és a belföldi piacra koncentrálnak, hogy egész évben ki tudják elégíteni a hazai vásárlói igényeket. Közben a takarmányárak növekedése hatással volt erre a szektorra is, 10 %-kal drágább a hal, mint tavaly ilyenkor.

A koronavírus-járvány a halgazdálkodókat is érintette, az éttermek bezárása és a határzár miatt tavaly mintegy 1200 tonna halat nem tudtak értékesíteni. Idén azonban megfordult a helyzet, a szokásosnál korábban indult az export, és akkora hiány alakult ki, hogy a halgazdálkodók most már csak a belföldi értékesítésre koncentrálnak.

– A mi piacainknak a zöme, 70 %-a, az Magyarország. Az, hogy így megugrott az export annak az is az oka, hogy Európa nagy részében rossz volt az időjárás, a pontytermelés visszaesett, hiszen száraz, aszályos, meleg időszakok voltak, kevés vízzel, és a hagyományos nagytermelők, mint például Cseh- és Lengyelország is rosszabbul teljesítettek. A meglepetés az nekünk, hogy ilyen korán, tehát január-februárban vitték el azt a pluszt, amit máskor májusig koptattak le. – nyilatkozta híradónknak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője.

Lévai Ferenc azt mondja: A takarmányárak növekedése miatt a húsok is drágultak, így a halak, haltermékek is.

– A tavaly ilyenkori időszakhoz képest mintegy 10 %-os áremelkedés várható, ez fog kb. végigmenni az éven, ennél nagyobbra nem igazán számítunk. Bízunk abban, hogy megjön az aratás és az új termés, leviszi kicsit az árakat, és nem lesznek ilyen rendkívül magasak, hiszen ma egy tonna kukorica 75 ezer forint, tavaly ilyenkor 51 ezer volt, tehát egy óriási áremelkedés. – tette hozzá Lévai Ferenc.

A szóvivő azt mondja: a hazai halfogyasztás népszerűsége nőtt, egyre többen vásárolnak halat. A hazai igényeket az export leállításával ki tudják elégíteni, tehát egész évben megtalálhatjuk a magyarországi halfajtákat a boltokban, piacokon. A szakember azt javasolja, gyakrabban fogyasszunk halakat, hiszen könnyen emészthető, aminosavakban, tápanyagban, vitaminokban gazdag és nem utolsó sorban egészséges is, ami fontos a jelenlegi vírusos időszakban.


Tovább az archívumra