Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Háromszor többen igényelték a diákhitelt tavaly, mint 2019-ben

Háromszor többen igényelték a diákhitelt tavaly, mint 2019-ben

Rekordévet zárt tavaly a Diákhitel Központ. Az egy évvel korábbinál több mint háromszor több, 42 ezer szerződést kötött a társaság. Emellett tavaly fordult elő először, hogy a 30 milliárd forintot is meghaladta a folyósított hitelek összege. A központ az idei évre újabb csúcsot vár a szak- és felnőttképzési hitelek bevezetése nyomán, ami május 31-től lesz elérhető.

Húszéves történetükben még nem volt példa arra, hogy ilyen magas számú szerződéskötést és ekkora mértékű folyósítást hajtottak volna végre – mondta a Diákhitel Központ vezérigazgatója. Magyar Péter hozzátette: a koronavírus- járványnak is nagy szerepe volt ebben.

– Ennek több oka is van, nyílván elsősorban a koronavírus-járvány és az erre adott jó lépések a kormánytól és a Diákhitel Központtól. Bevezetésre került a Diákhitel Plusz, ami fél millió forintos, teljesen kamatmentes, szabad felhasználású hitel. Ezt a mai napig kb. 35 ezer hallgató igényelte, tehát a 280 ezer hallgató 12-13 %-a. Ez egy nagyon magas szám és június 30-ig még elérhető ez termék és most is vannak olyan napok, amikor még 50-100 hallgató igényli ezt a hitellehetőséget. – mondta dr. Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója.

Emellett nagy segítség volt az is, hogy tavaly augusztusban a kormány döntése szerint a korábbi 70 ezer forintról 150 ezer forintra emelkedett a szabad felhasználású Diákhitel1 havonta maximálisan igényelhető összege. Ezzel is rengeteg hallgató élt, az új szerződések 80 %-ában már a legmagasabb összeget kérik – tette hozzá a vezérigazgató. Magyar Péter, az idei évre újabb csúcsot vár a szak- és felnőttképzési hitelek bevezetése nyomán.

– Ami nagyon fontos még, hogy szintén tavaly döntött a kormány arról, hogy most május 31-től bevezetésre kerül a szak- és felnőttképzési hitel. Ezzel teljesen új területre lép ki a Diákhitel Központ és 500 ezer honfitársunknak fog segítséget nyújtani, hiszen lehetővé teszi, hogy egyik városból a másik városba is átköltözhessenek a képzés érdekében vagy új munkahely érdekében az emberek. Ez 18-55 év között lesz majd igényelhető, tehát a magasabb korosztály számára is elérhető lesz. – tájékoztatott dr. Magyar Péter.

A kamatmentes Képzési Hitel 2-ből – ahogyan a Diákhitel 2-ből is – a képzési költségek egésze fedezhető. A Képzési Hitel 1 szabad felhasználású lesz, közel 2 %-os kamat mellett, a havi maximális nagysága 150 ezer forint. Eltérve a diákhitelektől, 10 éves maximális törlesztési időt lehet majd választani, viszont ugyanúgy fognak élni a családtámogatási kedvezmények, mint a diákhitelek esetében.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Szentmise közvetítése felvételről a Barátok templomból
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Református Istentisztelet közvetítése felvételről
16:35
Reklám
16:38
A damaszkuszi acél a XXI. században - dokumentumfilm
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
19:08
Reklám
19:11
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság