Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Pro Civitate kitüntetettek

Pro Civitate kitüntetettek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A képviselő-testület döntése alapján idén a díszpolgári címmel járó Pro Civitate kitüntetésben részesült Balázs Ernő, a Gyöngyös Város Barátainak Köre Egyesület egykori elnöke és Juhász Ferenc, a város korábbi kanonok-plébánosa. A közösségnek járó díjat a Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület kapta meg.

Hosszú ideje meghatározó irányítója a város kulturális életének Gyöngyös Város Barátainak Köre, illetve az általuk szervezett XIX. századi piac, amellyel a régi hagyományok előtt tiszteleg a rendezvény. Balázs Ernő 13 éven keresztül vezette a jelenleg 160 fővel működő egyesületet, és bár tavaly lemondott a tisztségről, a tagok örökös elnöknek választották. Nevéhez fűződik még a Múzeumi Zenés Délutánok és az Operagála is, amely a legnagyobb nézőszámú rendezvénye a baráti körnek. Balázs Ernő 2010-ig, két cikluson át képviselőként is tevékenykedett, munkája során a kulturális élet mellett a sport támogatása is fontos célja volt. Balázs Ernő a Mátraaljai Munkaadók Egyesületének egyik alapítója is. Gyöngyös Város Gazdaságáért kitüntetésben is részesült, most pedig munkája megkoronázásaként díszpolgári címet kapott.

– Továbbra is, meg eddig is azért tettem, hogy az embereknek jót tegyek, hogy segítsem Gyöngyös várost, a palettára felkerülni úgy, hogy ennek a városnak van kultúrája, van sportja, és vannak olyan emberek, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy a város sikeres legyen. – mondta Balázs Ernő kitüntetett.

A közösségnek járó díjat a Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület kapta meg. Mihalik József elnök a műsorban elmondta: a kitüntetést a 25 éve tartó folyamatos munka elismeréseként értékeli. Az egyesület komoly célokat tűzött maga elé, amikor megalakult.

– 25 évvel ezelőtt, amikor megalakult az egyesület, akkor elsősorban a honvédelmi és a katonai hagyományok ápolását tűztük ki célul, illetve kimondottan, kimondatlanul a volt helyőrségi klub épületének a további üzemeltetése volt a cél. – mondta Mihalik József, a Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület elnöke.

Az egyesület 2000-től Civil Házként is működik, és máig igyekszik folyamatosan segíteni a civil szervezeteket.

Pro Civitate kitüntetésben részesült Juhász Ferenc mesterkanonok, aki 12 éven át volt a város plébánosa. Az egyházi kincstár kialakítása és a Szent Bertalan-templom toronysisakjainak felújítása mellett nevéhez fűződik többek között a katolikus óvodák és iskolák, valamint a Szent István rádió létrehozása is. Két évet élt Kanadában, majd visszaköltözött, és Miskolcon kezdett dolgozni többek között az egyházmegye katolikus iskoláinak elnökeként. Egy év ott töltött idő után Gyöngyösre hívták, Juhász Ferenc pedig igent mondott a felkérésre.

– A legerősebb motiváció az volt, hogy itt hagyom egy év után ezt a szép helyet, a Szent Anna plébániát, a jó híveket, hogy úgy éreztem, hogy nekem, az egyházi iskola elnökeként talán lesz lehetőségem arra, hogy Gyöngyösön segítsek egy egyházi iskola születésében. – mondta Juhász Ferenc mesterkanonok.

Ma már három gyöngyösi, egy karácsondi és egy gyöngyössolymosi iskola is az egyházhoz tartozik. Ezeknek az intézményeknek a működése támasztotta alá azt a mesterkanonok szerint, hogy jól döntött, amikor arra az útra lépett, amely Miskolcról egy kisebb városba vezette. Juhász Ferenc itteni munkáját Balog Gyula atya vette át.


Tovább az archívumra