Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Több szolgáltatását is megszünteti a Posta

Több szolgáltatását is megszünteti a Posta

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megszűnik a távirat Magyarországon. A Magyar Posta április 30-án kézbesíti az utolsó táviratot, és ezzel egyidőben megszünteti a Posta-Világfax szolgáltatást is. Az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a távirat iránti igény, számos európai ország már megszüntette ezt a szolgáltatását. A cég továbbá július 1-től nem kézbesíti a napilapokat, szórólapokat.

174 éves múltat zár le a Magyar Posta április végén, ugyanis kivezeti szolgáltatásai közül a távirat küldésének lehetőségét. A döntés nem példa nélküli, számos európai országban már korábban megszűnt a szolgáltatás. A távirat a maga korában óriási jelentőségű információtovábbító médium volt, de népszerűsége a telefon széleskörű elterjedésével és az internet rohamos fejlődésével drasztikusan csökkent.

– Az elmúlt évtizedben, évtizedekben jelentősen lecsökkent e szolgáltatás iránt az igény. Míg 30 évvel ezelőtt mintegy 8 millió táviratot küldtek egymásnak üzleti és magán ügyfelek, addig az elmúlt években tízezres nagyságrend volt jellemző. Tavaly például 23 ezer volt a feladott táviratok száma. Úgy is mondhatjuk, hogy az elmúlt évtizedben 20-30 %-kal csökkent a mennyiség. – tájékoztatott Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt. szóvivője.

A Magyar Posta nem csak ezt a szolgáltatását szünteti meg, hanem az országos napilapok kézbesítését sem végzi júliustól.

– Ezt az indokolta, hogy annyira lecsökkent itt is a megrendelés szám. Komoly veszteségeket hozott a Postának, de emellett az a döntés is megszületett, hogy az úgynevezett címezetlen reklámkiadványokat, népszerű nevén szórólapoknak a kézbesítését is megszünteti a Magyar Posta. A piacon vannak más szereplők, mindkét esetben ők fogják ezt a tevékenységet valószínűleg átvenni. – tette hozzá Panulin Ildikó.

A szóvivő kiemelte: a Magyar Posta most a hagyományos szolgáltatásaira helyezi a hangsúlyt, új logisztikai infrastruktúrát alakít ki. A vállalat a gyorsabb feldolgozás érdekében automatákat szerzett be az üzemekbe, valamint a kézbesítés hatékonyságához kapcsolódó informatikai megoldásokat fog telepíteni.


Tovább az archívumra