Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nem támogatja az intézmények nyitását a PDSZ

Nem támogatja az intézmények nyitását a PDSZ

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Maradjanak zárva az iskolák és az óvodák, a szülők pedig kapjanak bérkompenzációt – többek között ezt kéri a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében. A szakszervezet azt is követeli, hogy valamennyi köznevelési intézményben digitális munkarendet tartsanak fenn, és vezessék be azt az óvodákban is. A PDSZ arra kéri a pedagógusokat, hogy tagadják meg a jelenléti oktatásra vonatkozó utasítást, szerintük erre törvényes lehetőségük van.

Az óvodák, iskolák megnyitása óriási veszélyt jelent a járvány további alakulása szempontjából – többek között ez áll abban a nyílt levélben, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete küldött a miniszterelnöknek. A PDSZ levelében arra kéri a kormányfőt, hogy tartsák zárva a köznevelési intézményeket, a digitális munkarendet pedig vezessék be az óvodákban is.

– A jelenlegi állapotok közepette nem lehetséges a nyitás biztonságosan, hiszen ha az üzletekben is nagyon jogosan előírják azt, hogy 10 négyzetméterenként egy személy tartózkodhat, akkor hogyan gondoljuk azt, hogy óvodában és iskolában másképpen fertőz a vírus. Nálunk 10 négyzetméterenként nem egy személy lesz majd, hanem öt, hat, tíz, nem tudjuk mennyi. – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmányának tagja.

Emellett a PDSZ azt is kéri, hogy adjanak a szülőknek bérkompenzációt, rendeljenek el felmondási tilalmat, és támogassák a munkáltatókat, hogy ne szüntessenek meg álláshelyeket. A szakszervezet szerint ennek fedezetét a Magyarország számára is rendelkezésre álló európai uniós támogatásból lehetne biztosítani.

A PDSZ a pedagógusokat is megszólítja, nekik azt javasolják, hogy A munka törvénykönyvére hivatkozva utasítsák el a jelenléti oktatásra vonatkozó kötelezettségüket.

– Ezért javasoljuk azt a pedagógusoknak, hogy fogjanak össze egy adott nevelőtestületen belül és együttesen írjanak levelet, és írják meg azokat az aggályokat, amelyeket a munkatörvénykönyvből le tudnak vezetni. Mi erre vonatkozóan írtunk egyébként egy mintalevelet és megjelentettük a nedolgozzingyen.hu tájékoztató oldalunkon, és együtt lépjenek fel, mert egy egész tantestületet, egy fél, vagy akár negyed tantestületet nem lehet leváltani. – mondta a PDSZ Országos Választmányának tagja.

Nagy Erzsébet hozzátette, azt remélik, hogy javaslataikról hamarosan tárgyalnak a döntéshozók. Egy napokban megjelent kutatás szerint a pedagógusok 87 százaléka ellenzi, hogy április 19-én minden oktatási intézmény kinyisson, többségük inkább online folytatná az oktatást.


Tovább az archívumra