Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nyithatnak a teraszok szombaton, és később kell hazaérnünk

Nyithatnak a teraszok szombaton, és később kell hazaérnünk

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Várhatóan holnapra elérjük a 3,5 millió beoltottat, így már másnap, vagyis szombaton nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, fél 10-ig fogadhatnak vendégeket, a kijárási tilalom kezdete pedig 22 óráról 23 órára módosul. A mai kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a következő enyhítés négymillió oltottnál jöhet, erről a következő napokban a miniszterelnök tájékoztatja a lakosságot. Gulyás Gergely szerint egy-két héten belül azok is megkapják az oltást, akik csak most regisztrálnak.

Mossák a sörcsapokat, a lehető leggyorsabban elkezdtek felkészülni a teraszok várható nyitására a vendéglátóhelyek. Ezeket a képeket még a múlt héten készítettük. Akkor jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy 3,5 millió beoltottnál a kerthelyiségek, teraszok nyitásával folytatódik az enyhítés.

Mára a beoltottak száma elérte a 3 millió 419 ezer főt, ezért várhatóan holnap átlépjük a 3,5 milliós létszámot – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.

– Mai tudásunk szerint biztosan mondhatom, hogy szombaton a vendéglátóhelyek teraszai végre kinyithatnak, fél 10-ig lehetnek nyitva este, ahogyan az üzletek is, és 11 órára módosul a kijárási tilalom kezdete. – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A következő enyhítés akkor léphet életbe, amikor a beoltottak száma eléri a 4 millió főt. Arról, hogy akkor mely szektorok nyithatnak, a következő napokban Orbán Viktor fogja tájékoztatni a lakosságot.

A mai Kormányinfón az is elhangzott, hogy a következő 1-2 hétben azok is megkapják az oltást, akik most regisztrálnak.

Ha valaki e-mail-cím vagy informatikai eszköz hiányában ezt nem tudja megtenni, segítséget kérhet a gyöngyösi önkormányzattól a 06/30/229-50-43-as telefonszámon.

A következő héten hazánkba 1 millió kínai, 200 ezer orosz, és 300 ezer Pfizer oltóanyag érkezik. Vakcinafeleslegről pedig azért nem lehet beszélni Gulyás Gergely szerint, mert jelenleg is vizsgálják, hogy a két oltás után mennyi ideig védett az adott személy, ezért elképzelhető, hogy ősszel további oltásokat kell beadni.

A kormány létrehoz egy online foglalási rendszert, amellyel gyorsabban haladhatnak az oltások. Ha ez a rendszer beválik, elképzelhető, hogy kiterjesztik, így az oltásokra az interneten is lehet majd időpontot foglalni.

Az Országgyűlés a kormány javaslatára várhatóan szeptemberig meghosszabbítja a veszélyhelyzetet, ám ez bármikor felülvizsgálható – tette hozzá Gulyás Gergely.

A miniszter a külföldi utazásokkal kapcsolatban elmondta, hogy határnyitás esetén az elsők között teszik lehetővé, hogy a magyar állampolgárok Magyarországra jöhessenek, illetve Magyarországot akár rokonlátogatás céljából elhagyják. És mivel a beoltottakat védettnek tekintik, tervezhetünk külföldi nyaralást, azonban érdemes tájékozódni az úti cél járványügyi adatairól is.


Az Aktuális napi hírei (2021-04-22 )

Tovább az archívumra